Danas protest ispred Vlade: “Da protjeramo Rio Tinto iz Srbije”

Regija 18. dec. 202109:01
Podijeli:
Izvor: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Četvrti po redu subotnji protest održat će se danas od 14:00 sati, a iz Ekološkog ustanka su najavili da će protest biti održan ispred zgrade Vlade Srbije. Glavni zahtjev je da se ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rješenja i odluke koje su potpisane sa Rio Tintom u ime građana Srbije, čime bi se i formalno-pravno Rio Tinto protjerao iz ove države.

“Zahtjevamo, momentalno obustavljanje svih krivičnih postupaka koji se vode protiv građana koji su protestovali na blokadama“, saopćili su iz Ekološkog ustanka.

Zahtjev je i procesuiranje svih onih koji su vršili nasilje nad demonstrantima – kako na Šabačkom mostu tako i na svim drugim mjestima.

Ovu informaciju najavio je predstavnik Ekološkog ustanka Đorđe Miketić, koji je u intervjuu za Nova.rs rekao da su protesti ozbiljno uzdrmali vlast.

“Građani su doživjeli novi šamar od Rio Tinta, ustvari to je već sve što smo odavno znali. Oni nastavljaju punom parom. Ono što je dobro jeste što smo vidjeli da su povukli ponude za posao, da više ne zapošljavaju nove ljude. Ozbiljno smo ih uzdrmali, kao i ovu vlast. Već se polako zahuktava cijela stvar oko Rio Tinta. Svi građani kada čuju ime Rio Tinto, već znaju šta se sprema i koji je problem u pitanju“, kazao je on i dodao:

“Riješili smo do sada neke tri tačke: to su ona dva zakona koji su bili neki okidač za neku veliku pobunu građana, ukinuli su i Prostorni plan grada Loznice koji je veliki problem bio. Međutim, postoji i Uredba vlade Republike Srbije, po kojoj oni i vršljaju po Srbiji. Tako da to očekujemo da se ukine i tražimo da sve što je potpisano, svi memorandumi i ugovori budi izneseni na sto. Neko se dogovarao u naše ime, a građani Srbije to ne znaju“, istakao je Miketić.

Ranije, aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je za Nova.rs da će Rio Tinto proći kao Oskar Poćorek 1914. na Drini.

“Proći će kao Poćorek na Drini 1914. godine, to je moj odgovor. Neka nastave da rade, ne znam šta čekaju. Neka slobodno krenu sa mehanizacijom gore prema Loznici, mi ćemo pozvati na opću mobilizaciju. Propao im je svaki euro koji su uložili do u taj projekt, a propast će im i svaki drugi. Rio Tinto je neprijatelj kojeg moramo protjerati iz kuće“, poručio je Jovanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Komentari

Vaš komentar