Dirljivo: Fotografija predsjednika Sjeverne Makedonije koja je obišla region

Regija 09. feb. 202212:202 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Predsjednik Sjeverne Makednije Stevo Pendarovski humanim potezom oduševio je javnost. Naime, on je Amblu Ademi, djevojčicu sa Down sindromom iz Gostivara otpratio do škole, kako bi njenim drugarima pokazao da je ona jedna od njih i naučio ih da poštuju različitosti.

Za slučaj jednaestogodišnje djevojčice Amble javnost je saznala prošle +sedmice kada su roditelji učenika koji pohađaju djevojčicinu školu odlučili da bojkotuju nastavu, jer je Ambla navodno agresivna prema njihovoj djeci i pokrenuli peticiju da se djevojčica sa Down sindromom isključi iz škole.

Zijadin Nuredini, direktor te škole, rekao je da se dogovorio sa Amblinim ocem da se djevojčica rotira u tri odeljenja, i nikada stalno ne boravi u samo jednoj učinoici.

Amblin otac demantovao je ove navode i rekao da nikada nije razgovarao sa direktorom o tipu nastave koji će pohađati njegova kćerka. Dodao je da je Ambla zapravo diskrimisana od strane ostale djece i da je ona izbjegavaju, prenosi makednoski Puls info.

Zbog toga je Pendarovski odlučio da pokuša da riješi situaciju i otprati djevojčicu do škole “Edinstvo”.

Takođe, Penderovski je posjetio porodicu Ademi i razgovarao sa roditeljima djevojčice o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Predsjednik je ohrabrio i podržao roditelje u njihovoj borbi za zaštitu prava djece sa atipičnim razvojem i pozdravio brzu reakciju ombudsmana i odluku Komisije za zaštitu od diskriminacije da otvori postupak u slučaju Amble, prenose makedonski mediji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar