Đukanović: Crna Gora se nikada nije nalazila u nedoumici o EU integracijama

Regija 27. nov. 202112:44
Podijeli:
Izvor: N1

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore kazao je na Balkanskom integracijskom forumu 2021. u Podgorici da se Crna Gora ni u jednom trenutku nije nalazili u nedomici o eurointergaciji zemlje.

“Ja ne bih kazao da se Crna Gora i jednog trenutka ijednog perioda nalazila u nedoumici. Mi pričamo o periodu posljednjeg vijeka, u vremenu raspada Jugoslavije i u vremenu značajnog uticaja i upliva ruske politike na ovaj region”, kazao je Đukanović.

Kazao je da je Crna Gora željela obnovu nezavisnosti da bi krojili svoju budućnost za koju je uvijek jasno dato do znanja da treba da bude evropska i NATO integracija.

“Nikada u Crnoj Gori prioritetan aspekt naše evropske politike nije bio datum članstvo u EU. I danas ponavljamo kažite nam ako nema mjesta za naše zemlje a i tada ćemo nastaviti sa ovim putem jer mi jesmo evropska država i evropski narod. Kada bi nakon ovoliko godina našeg integracionog puta neko u EU i formalno odlučio da je kraj proširenja mi ne bismo promijenili naš integracijski kurs, ne bismo odustali od ideje od usvajanja evrospkog sistema vrijednosti naš povratak nazad bi značio dugu vožnju u rikverc”, kazao je.

Smatra da je Crna Gora već jako dugo na tom putu, da je postigla određene rezultate, te da je siguran da Crna Gora nastavlja sa europeizacijom društva.

“Europeizaacija našeg društva i svih država svojoj evropskoj kući po meni bi bio jedini logičan put. Sve nas buni da se Evropa počela kolebati oko svog sistema vrijednosti, ali ponavljama mi smo Evropljani, mi smo svoji na svome i moram računati na pravila ukoliko želimo da postanemo dio EU. I šta je ozbiljna alternativa, ovo što se nudi iz Moskve ili pounda destrukcije evropskog sistema vrijednosti? Izlišno je razgovarati o tome”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar