Đukanović: Moskva i Ruska crkva miješaju se u pitanja Crne Gore

Regija 19. sep. 202122:167 komentara
Podijeli:
Milo Đukanović
Izvor: Milo Đukanović (Savo Prelevic/AFP)

Najnovije izjave mitropolita Ilariona Alfejeva i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova samo potvrđuju otvoreno miješanje Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore, saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Iz kabineta su saopštili da se mitropolit Ilarion Alfejev, rukovodilac Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, u intevjuu za TV „Rusija 24”, po ko zna koji put u posljednje vrijeme, “sljedeći svjetovne ciljeve nespojive s misijom Hristove crkve”, umiješao u unutrašnja pitanja Crne Gore, prenosi RTCG.

“Svega par dana nakon izjave Lavrova, on je na približno isti način grubo zamijenio teze i cinično komentarisao nedavne događaje nasilnog ustoličavanja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a na Cetinju, čime je dodatno potvrdio otvoreno priznanje Lavrova da Ruska crkva služi državnim interesima Rusije u inostranstvu i da su oni u odnosu na našu zemlju i anticrnogorski i antipravoslavni”, navodi se u saopštenju.

Ilarion se, kako je saopšteno, napadno trudi da se prikaže kao zaštitnik interesa ogranka SPC-a u Crnoj Gori, a podsjeća se da on u julu 2011. posjetio Podgoricu, kada je iza zatvorenih vrata imao susrete s najvišim zvaničnicima Crne Gori, na kojima je sasvim drugačije govorio o mogućem modelu ustrojstva SPC-a u Crnoj Gori.

Tada je, iza leđa Patrijaršije u Beogradu, zagovarao autonomiju Mitropolije crnogorsko-primorske, koju je mitropolit Amfilohije Radović donekle ostvario, a Patrijaršija Srbije nakon njegove smrti proljetos bez imalo respekta za svoga arhijereja jednostavno ukinula, navode iz kabineta predsjednika.

Uz primjedbu da vrh Ruske crkve prenebregava historijsku činjencu da je u prošlosti bila liturgijski i kanonski sestra-crkva autokefalnoj Mitropoliji crnogorskoj, dodaje se da, uprkos blistavoj tradiciji prijateljskih odnosa, aktuelna ruska vlast i vrh Ruske crkve nastoje da destabilizuju Crnu Goru i da je skrenu s puta evropskih integracija.

“U odnosu na paralele koje Alfejev pravi između crkvenih pitanja u Crnoj Gori i Ukrajini, napominjemo da crkveno pitanje u Crnoj Gori nije nastalo sada, prije nekoliko godina, ili decenija, već da je prije jednog vijeka otvoreno upravo nekanonskim ukidanjem domicilne autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, što se u Moskvi veoma dobro zna”, kazali su iz Đukanovićevog kabineta.

U saopštenju se tvrdi da se 57 posto pravoslavaca u Crnoj Gori ne identifikuje sa jurisdikcijom Patrijaršije iz Srbije.

“Ne iz dogmatskih razloga, kao što to nije bio slučaj ni u Ukrajini prema Moskovskoj patrijaršiji, nego zato što većina pravoslavaca Crne Gore ne želi da slijedi etnofiletističku jeres i imperijalne ciljeve Beograda ili Moskve, ciljeve protivne i jevanđeljskoj i soteriološkoj misiji Svete Pravoslavne Crkve”, kaže se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar