Dodik 4. po popularnosti u Srbiji, ispred njega dva strana lidera

Regija 30. jun 202218:417 komentara
Podijeli:
Izvor: Instagram

"Aleksandar Vučić je samo za jedan procenat popularniji u Srbiji od (Vladimira) Putina, što govori da Putin ne da bi ušao u drugi krug kad bi mogao da se kandiduje u Srbiji, nego bi možda i pobijedio Vučića, ali treba razumjeti i tu vrstu kauzalnosti - da je Vučić svoj kult ličnosti gradio stalnim pozivanjem na Putina", rekao je Zoran Panović na predstavljanju istraživanja Demostata.

Istraživanje je pokazalo da je Milorad Dodik (28 posto) najpopularniji srpski lider poslije Vučića, a da se Viktor Orban (37 posto) percipira kao domaći lider, dodajući da je to već jedna vrsta političkog fenomena, kaže Panović.

Tačno 46 posto ispitanih najviše povjerenja ima u Aleksandra Vučića, po šest posto najviše vjeruje Zdravku Ponošu i Ivici Dačiću, a 27 posto ispitanih nema povjerenja ni u jednog političara, navedeno je. Od svjetskih lidera najbolje mišljenje ispitanici imaju o Vladimiru Putinu (45 posto), Xi Jinpingu (12 posto) i Emmanuelu Macronu (11 posto).

Izvor : Radio Slobodna Evropa

Rusi su najpopularniji među Srbima, a slijede Grci, kad su u pitanju narodi. Francuzi polako sa (Emmanuelom) Macronom obnavljaju kapital povjerenja kod Srba, dodaje.

Istraživanje je sprovedeno između 13. i 22. juna, a u njemu su učestvovala 1.203 građanina.

Kada bi sutra bio održan referendum za ulazak Srbije u Evropsku uniju, 34 posto građana bi glasalo za, ali samo 17 posto misli da bi trebalo učiniti određene ustupke zbog napredovanja ka EU, dok je protiv ulaska u EU 51 posto ispitanika, rečeno je na predstavljanju rezultata istraživanja Demostata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar