Doktor Janković: Emotivno razaranje, reanimiranje covid trudnica i bitka za bebe

Regija 14. okt. 202121:21
Podijeli:
Izvor: TANJUG/Tanja Radovanović

"Jadne žene su uglavnom bile zabrinute da im se djeca ne rode bez ruke ili noge. Ne mogu da razumijem moje kolege koje su ih savjetovale da se ne vakcinišu", tako sve učestaliju smrt trudnica i porodilja u Srbiji komentariše zamjenik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković .

“Gospodo ljekari iz primarne zdravstvene zaštite, iz bilo kog malog mjesta, a naročito akušeri iz velikih kliničkih centara – u obavezi ste na osnovu stavova struke i nemate pravo da govorite drugačije od čitavog normalnog svijeta. Ako kažete drugačije, onda potpišite i stavite svoj faksimil na to da ste vi savjetovali trudnicu da se ne vakciniše i da onda snosite odgovornost kada svojim činjenjem dovedete do toga da neko premine”, ljut je i razočaran Janković.

On podsjeća na sve stresne i emotivno teške situacije u kojima su bili on i njegove kolege, piše nova.rs.

“Imali smo situacije da reanimiramo trudnice da bismo na operacionom stolu izvadili plod u 34 sedmici, držali ih na respiratoru da makar bebe spasimo. To je emotivno razaranje”, opisuje Janković stvarnost u kojoj više od godinu žive ljekari.

Ističe veliki rizik u kojem su trudnice.

“Trudnice oboljele od COVID-19 u poodmakloj trudnoći imaju 70 posto veću šansu za smrtni ishod ako su nevakcinisane. Ako nisu primile vakcinu to je dodatna opasnost”, kaže Janković.

Napominje da, za razliku od samog početka pandemije, kada je važila preporuka da se možda sačeka i da se trudnice ne vakcinišu u prva tri mjeseca, sada takav stav preinačuje.

“Sada je toliki rizik od smrtnog ishoda. Mi smo trenutno u takvom okruženju da vi ne možete da napravite 20 koraka, a da na ulici ne sretnete makar dvije osobe koje znaju, a možda i ne znaju da su oboljele od COVID-19. Sve trudnice su trenutno u riziku da obole i zaraze se koronom. Rizik da dobiju težu formu je mnogo veći nego kod njihovih vršnjakinja koje nisu u drugom stanju. Kada već stignu u intenzivnu njegu, šta god mi preduzeli ima limitirajući efekat”, napominje Janković.

Naš sagovornik trpi salvu napada zbog svog zalaganja za vakcinaciju.

“Samo nekolicina nas smoglo je hrabrosti i odgovornosti, bez obzira na to što smo bili žrtve bestijalnih napada, da kažemo da će se ovakvo nešo događati ako ne pristupimo masovnoj vakcinaciji trudnica”, kaže Janković.

On podsjeća i na 2009. godinu kada je vladala svinjska gripa.

“Bilo je dosta trudnica koje su završile na mehaničkoj ventilaciji. Mislim da nijedna trudnica koja je bila na respiratoru nakon svinjske gripe nije preživjela. To je ono što se pokazuje i kod COVID-19”, upozorava Janković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar