Edi Rama: Priznanje Kosova posljednje poglavlje u raspadu Jugoslavije

Regija 11. okt 202108:09
Izvor: JOHN THYS/AFP

Premijer Albanije Edi Rama je u intervjuu za Radio televiziju Španije govorio o odnosima između Kosova i Srbije i istakao da je srbijansko priznanje Kosova posljednje poglavlje raspada Jugoslavije.

Edi Rama je rekao da više nije kao u prošlosti, kao što sada postoji komunikacija između strana i da je priznanje Kosova kao suverene države nezavisne od Srbije – posljednje poglavlje bolne historije raspada Jugoslavije.

„Tenzije su dio tog procesa. Ne možemo očekivati da će se mirovni proces odvijati glatko i bez tenzija. Ovdje je dobra vijest da se tenzije javljaju i nestaju jer obje strane ipak komuniciraju i pokušavaju da pronađu potrebna rješenja za ljude. Tako da više nije kao u prošlosti. Velika je razlika jer već imamo regionalnu saradnju, sa brojnim sastancima i susretima, putovanjima, samitima bilo koje vrste. Svakako da je Kosovo posljednji problem, još uvijek otvoren i neriješen raspadom Jugoslavije i bez sumnje je priznanje Kosova kao suverene države nezavisne od Srbije posljednje poglavlje bolne historije raspada Jugoslavije“, rekao je Rama.

Govoreći o pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova i pominjući činjenicu da je Španija jedna od 27 zemalja koje još uvijek ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, premijer Albanije je dodao da stav Španije nema nikakve veze sa bilo kakvim problemima u vezi sa Albancima ili sa samim Kosovom, prenosi KoSSev.

„Tačno je, ali vrlo dobro znamo da stav Španije nema nikakve veze sa bilo kojim problemom vezanim za Albance ili sa samim Kosovom, već ima veze sa historijom i njenim unutrašnjim problemima. Slažem se, ali ovdje moramo biti vrlo jasni, jer nema mogućeg poređenja između unutrašnjih problema Španije, u pogledu nezavisnih ili separatističkih pokreta i odvajanja Kosova od Srbije”, rekao je Rama.

Rama je dodao da Zapadni Balkan mora da učini više da ispuni sve uslove za članstvo u Evropskoj uniji, ističući da Kosovo mora dalje da napreduje sa reformama za modernizaciju, sa održivim poboljšanjem ekonomija, sa institucionalnim jačanjem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar