Epidemija bukti diljem Europe, kakvo je stanje u zemljama regije?

Regija 01. apr 202115:151 komentar
Izvor: FENA

Zemlje u susjedstvu imaju znatno različit pristup borbi s koronavirusom, ali situacija je svugdje prilično loša.

Hrvatska

U Hrvatskoj su u protekla 24 sata zabilježene 2422 nove osobe zaražene koronavirusom, a udio zaraženih među testiranima iznosio je 25,56 posto, izvijestio je u četvrtak hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

U samoizolaciji je 33.376 osoba, dok je 1337 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih 144 na respiratoru.

“Samo od početka tjedna zaražene su 6832 osobe, danas je u odnosu na početak prošlog mjeseca gotovo dvostruko više pacijenta na respiratoru i 60 posto više pacijenata u bolnicama. Sve to upućuje da itekako ima prostora za napredak u borbi protiv epidemije”, kazao je Beroš.

Do jučer su na sekvencioniranje poslana 2632 uzorka, a podaci pokazuju da je kod 67 posto uzoraka zabilježena britanska varijanta koronavirusa.

Hrvatskoj je dosad isporučeno 540.845 doza cjepiva. Do 30. ožujka utrošene su 463.003 doze ili 86 posto ukupno zaprimljenih doza.

Beroš je tijekom sjednice hrvatske Vlade izvijestio kako se ponovno otvaraju dodatne intenzivističke jedinice u KB-u Dubrava, a u skladu s potrebama i u ostalim bolnicama.

U povodu predstojećih uskrsnih blagdana, pozvao je građane da se suzdrže od većih okupljanja, drže distancu, nose maske i prozračuju prostor.

“Zdravstveni sustav ne može zamijeniti doprinos koji u zaštiti vlastitog zdravlja može dati svaki građanin svojim odgovornim ponašanjem”, poručio je.

Postrožavanje mjera na prijedloge županijskih stožera

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvjetio je o postrožavanju mjera protiv širenja koronavirusa do 15. travnja.

“S obzirom da epidemiološka situacija nije svugdje ista, Nacionalni stožer nove mjere dobrim dijelom uvodi na prijedlog županijskih stožera”, kazao je Božinović.

U Sloveniji stupilo na snagu 11-odnevno zatvaranje

U Sloveniji je u četvrtak stupilo na snagu 11-odnevno strogo zatvaranje kojim vlasti žele presjeći treći val pandemije koronavirusa i nagli rast epidemijske krivulje, a u zadnja 24 sata u zemlji je bilo 1335 novih slučajeva zaraze covidom-19.

Premda je broj potvrđenih novih zaraza manji nego dan ranije, udio pozitivnih nalaza je viši i iznosi 23,7 posto, objavila je vlada, što je zabrinjavajući podatak i opravdava uvođenje lockdowna.

Restriktivne mjere koje su na snazi idućih desetak dana uključuju on-line nastavu u školama, zatvaranje u granice regija, zabranu odlaska u države s “crvene” liste, rad državne uprave i javnog prometa u minimalnom opsegu, kao i zatvaranje većine uslužnih djelatnosti i sportskih aktivnosti. Poslodavcima je preporučeno da omoguće rad od kuće ili korištenje godišnjih odmora, a sve to ima za cilj da se “presiječe” opasni treći val epidemije, ali i smanji velik broj novih hospitalizacija, pa i onih s težim tijekom bolesti.

Glavni uzrok koji generira treći val epidemije u Sloveniji je sada dominantna britanska varijanta osnovnog virusa, zbog koje je reprodukcijski broj širenja epidemije iznad jedan, pa ju je nemoguće kontrolirati bez zatvaranja, koje je u drugom valu spriječilo gore posljedice od onih koje su zabilježene, upozorio je Cizelj.

Pretpostavlja se da će među onima kod kojih je zaraza danas potvrđena ubuduće biti 80-ak hospitaliziranih i desetak umrlih, a učinci zatvaranja osjetit će se tek dva tjedna po njegovu završetku, naveo je Cizelj dodavši da bi, prema projekcijama, da nije bilo britanske varijante virusa, epidemija u Sloveniji završila u svibnju.

Srbija premašila 600.000 slučajeva korone, razmišlja se o trećoj dozi cjepiva

U Srbiji, koja se ubraja među zemlje s visokim postotkom procjepljivanja stanovništva, a danas je premašila 600.000 registriranih slučajeva korone, stručnjaci ukazuju i na mogućnost davanja treće doze cjepiva osobama čiji imunološki sustav nije adekvatno odgovorio stvarajem antitijela na prvu i drugu dozu.

“To mogu biti i stariji koji nisu dobro odgovorili na primjenu prve dvije doze (cjepiva). Postojat će potreba za tim, ali ne za sve osobe”, upozorila je u srijedu Marija Gnjatović iz Instituta za primjenu nuklearne energije (INEP).

Ona je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da je riječ o osobama koje su “odgovorile s nižim vrijednostima antitijela”, ako se kod njih uoči “infekcija i razvoj simpoma”, i ako “vrijednost antitijela nestaje ispod mjerljivih vrijednosti”.

Ona je istaknula da su za cjepiva, utemeljena “na novom konceptu” poput Pfizera i AstraZenece, te ruskog Sputnjika V, koja daju “brz humoralni odgovor” već poslije dva-tri tjedna od prve doze, primjene druge doze neophodno za produljenje djelovanja radi dodatne učinkovitosti cijepljenja.

Gnjatović je rekla da kineski Sinopharm potiče imunološki odgovor znatno kasnije jer “sinteza antitijela kreće dva tjedna od primanja druge doze”, a katkad “tek nakon četiri-pet tjedana poslije druge doze”.

U situaciji kad stručnjaci dvoje treba li razmišljati o davanju treće doze, Srbija je u srijede u 15 sati prijavila 2.444.395 datih doza cjepiva protiv covida-19, dok je 1.015.507 primilo je i drugu dozu.

Istodobrno, epidemiološki presjek pokazuje da je u posljednja 24 sata covid odnio još 38 žrtava, a od 17.801 testiranog uzorka bilo je 5107 pozitivnih na koronavirus, čime je Srbija premašila psihološku granicu od 600.000 registriranih slučajeva.

U BiH ispod 1700 novozaraženih, blagi pad u odnosu na početak sedmice

U Bosni i Hercegovini u četvrtak je zabilježen blagi pad dnevnog broja novozaraženih u odnosu na početak tjedna, no u toj zemlji i dalje je veliki broj smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo i vlasti distrikta Brčko, od srijede su provedena testiranja na nešto više od pet tisuća uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 1698 osoba.

U protekla 24 sata umrlo je 76 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19.

Početkom tjedna BiH je dosegnula rekordne dnevne brojke novozaraženih, koje su bile blizu dvije tisuće, a i dnevni broj mrtvih dva dana zaredom bio je veći od 90.

Prema dostupnim podacima koji se odnose na Sarajevo kao dosadašnje najveće žarište zaraze, i tamo je u četvrtak zabilježen blagi pad broja novih slučajeva. Tamo su potvrđena 354 nova slučaja, dok je u prethodnim danima ta brojka redovito bila veća od 500.

Od izbijanja epidemije u ožujku prošle godine u BiH je zaraza koronavirusom do sada potvrđena kod 171 tisuće osoba, a 6601 zaraženih je umrlo.

Komentari

Vaš komentar