Hoće li Hrvatska nastaviti koristiti cjepivo Johnson&Johnson?

Regija 30. sep. 202114:10
Podijeli:
Izvor: Izvor: MIGUEL MEDINA / AFP

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) danas bi se trebala očitovati o tome hoće li Hrvatska nastaviti cijepljenje protiv covida-19 cjepivom Johnson&Johnson, najavio je u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš nakon smrti mlade Slovenke koja je moguće povezana s tim cjepivom.

U Hrvatskoj nema nuspojava na to cjepivo u formi koja se dogodila u Sloveniji, ustvrdio je ministar nakon sjednice Vlade te poručio da se zaključci ne mogu donositi na osnovi pojedinačnih slučajeva, nego adekvatnog praćenja nuspojava.

Slovenija je  u srijedu donijela odluku o privremenom obustavljanju cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson, sve dok se ne rasvijetle okolnosti smrti 20-godišnje žene koja je od posljedica moždane kapi umrla dva tjedna nakon cijepljenja.

No, Beroš ističe da u Hrvatskoj apsolutno nema sličnih slučajeva, ni razloga za zabrinutost te očekuje da će se o tome prema javnosti danas očitovati i ravnatelj HALMED-a.

Epidemija nije pod kontrolom

Ministar je izvijestio podrobnije i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj istaknuvši da epidemija nije pod kontrolom.

Naime, iz tjedna u tjedna raste broj novozaraženih, danas je to 1710 novih slučajeva, prije tjedan dana 1373, a prije 14 dana – 1369.

Jučerašnja 14-dnevna stopa incidencije na 100.000 stanovnika bila nam je 396,03, a epidemiolozi smatraju da epidemija nije pod kontrolom kada je ta stopa iznad 50.

Među županijama, najveći broj novozaraženih imaju Grad Zagreb – 465, Zagrebačka županija – 199 i Splitsko-dalmatinska županija  -178, dok su ostale županije ispod stotinu novih slučajeva.

Beroš ističe i da je karta Hrvatske u ovom trenutku najvećim dijelom u crvenom, jedino je narančasta Istarska županija koja imaju 14-dnevnu stopu incidencije na 100.000 stanovnika od 130. U tamnocrvenom su Grad Zagreb, Požeško-slavonska županija, Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija.

Odnos hospitaliziranih i onih na respiratoru je 14 posto, što naglašava težinu ove bolesti, poručio je Beroš.

Ponovno je istaknuo visok udio necijepljenih među preminulima, pa je od 12 jučer umrlih osoba, samo njih troje bilo cijepljeno. Dvoje s dvije doze i jedna preminula osoba jednom dozom, no sve su imale teške komorbiditete.

Revizija kojom bi se utvrdili smrtni slučajevi od i sa covidom 

Beroš je rekao i da će se u Hrvatskoj morati napraviti revizija smrtnih slučajeva kako bi se utvrdilo koliko je covid direktan i neposredan uzrok smrti.  “To je pitanje koje se nameće od početka pandemije – jesu li osobe umrle od covida ili  sa covidom”, podsjetio je te poručio da će se ta problematika uskoro sagledavati.

Poručio je i da će u ponedjeljak, 4. listopada, sa svojim državnim tajnicima biti prisutan u većim bolničkim centrima i bolnicama na početku upotrebe covid potvrda u zdravstvu.

Novinare je zanimao i problem nedostatka obiteljskih pedijatara u Hrvatskoj, na što je jučer upozorila Hrvatska liječnička komora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar