Homofobni napad u Crnoj Gori: LGBT osobi urezali križ na grudima

Regija 04. mar. 202122:16 > 22:17
Podijeli:
Izvor: N1

Nepoznate osobe napale su u Crnoj Gori pripadnika LGBT zajednice i urezale mu križ na prsima, objavila u četvrtak predsjednica LGBT Foruma Progres Bojana Jokić, dok istodobno sa svih relevantnih adresa u Crnoj Gori stižu osude tog stravičnog zločina.   

Napad se, kako je priopćila Jokić, dogodio u srijedu navečer ispred obiteljske kuće mladića koji je želio posjetiti majku.

“Sinoć je napadnut član LGBT Foruma Progres, oštrim predmetom su mu nanesene ozljede u predjelu genitalija, iscrtan mu je križ u predjelu grudi, ukraden novac i sat”, napisala je Jokić na Twitteru apelirajući na nadležne organe da što prije pronađu napadače.

Crnogorska policija ubrzo se oglasila navodeći u priopćenju da poduzimaju intenzivne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja napada.

“Policijsko – tužilačke aktivnosti po ovom predmetu su u tijeku”, priopćeno je iz policije.

Opća osuda napada

Sinoćnji napad osudili su crnogorski državni dužnosnici, veleposlanstva SAD-a i EU-a u Podgorici, nevladine udruge ali i Srpska pravoslavna crkva.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, osuđujući napad, poručio je da zahtijeva hitnu reakciju nadležnih organa.

“Razlog napada mora biti istražen, a počinitelji procesuirani”, naveo je Krivokapić.

Ombudsman Siniša Bjeković, nakon što se u razgovoru s predsjednicom LGBT Foruma Progres upoznao s detaljima događaja, rekao je kako je “ljudski uznemiren i užasnut činjenicom da bilo koje osobno svojstvo može biti povod za ovakav zločin iz mržnje”.

Bjeković je podsjetio u priopćenju da su pripadnici LGBTIQ populacije već duže vrijeme izloženi govoru mržnje, uznemiravanju i napadima na internetu.

“Sada se takva atmosfera prenijela na ulice i to je nešto što je nedopustivo i čemu se kao društvo moramo suprotstaviti”, poručio je Bjeković

Osuđujući sinoćnji događaj šefica Delegacije Europske unije u Crnoj Gori, Oana Cristina Popa, priopćila kako je užasnuta sinoćnjim napadom, te je skrenula pažnju crnogorskim organima da „mora postojati nulta tolerancija na bilo koji vid nasilja prema ranjivim grupama“.

„EU očekuje brzu i efikasnu istragu napada, kao i da počinitelji budu privedeni pravdi”, napisala je Popa na Twitteru.

Napad je osudilo i američko veleposlanstvo u Podgorici te brojne nevladine udruge koje se bave ljudskim pravima ali i Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Podgorički paroh Nikola Pejović, osudio je napad kao neljudski i anticivilizacijski čin. „S najvećim gnušanjem i prezirom kao svećenik i pravoslavni krišćanin osuđujem ovakav neljudski i anticivilizacijski čin. Križ koji je simbol ljubavi prema bližnjima, naročito onima koji su drugačiji, postao je u ovom slučaju znak hule na Boga ljubavi koji raspet na križu svima oprašta i raširenim rukama grli cio svijet“, naveo je Pejović u priopćenju izrazivši nadu da će, kako je rekao, nadležni organi uraditi sve što je potrebno da se pronađu počinioci i odgovaraju za svoja nedjela.

Prva parada ponosa u Crnoj Gori održana je sredinom 2013. u Budvi kada je tridesetak sudionika parade osiguravalo 400 policajaca. Protivnici defilea LGBT populacije ipak su uspjeli da se probiju do sudionika gađajući ih kamenjem i bocama, tako da su morali biti evakuirani.

Krajem iste godine nova parada ponosa održana je u Podgorici, gdje su također zabilježeni manji incidenti. Od tada se Pride održava u Crnoj Gori uz velike mjere sigurnosti i uglavnom bez incidenata.

Komentari

Vaš komentar