I Washington poziva na smirivanje tenzija u Crnoj Gori

Regija 04. sep 202108:05 > 08:131 komentar
Izvor: N1

SAD su pozvale sve činioce u Crnoj Gori, a posebno političke lidere, da doprinesu stišavanju sve većih tenzija u zemlji.

Povodom usijane atmosfere u Crnoj Gori uoči ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju, iz State Departmenta je za Glas Amerike rečeno da je „javna bezbjednost od suštinskog značaja“ i da „svi, posebno politički lideri, treba da urade koliko je do njih kako bi smanjili, a ne rasplamsali tenzije“.

„Crna Gora je prepoznata po zagovaranju različitosti i tolerancije. Svi njeni građani treba da doprinesu kako bi bila održana ta ponosna tradicija“, navodi se u odgovoru portparola State Departmenta.

Dodaje se da SAD podržavaju slobodu vjeroispovijesti i izražavanja, uključujući mirno okupljanje i nesmetan rad novinara.

U Crnoj Gori su prethodnih sedmica povećane tenzije između pristalica i protivnika ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju. Pristalice ustoličenja na Cetinju navode da je apsolutno pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da tu ceremoniju obavi u Cetinjskom manastiru, svom vjekovnom sjedištu, dok protivnici kažu da bi to bio „okupatorski čin u simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne slobode“.

Zabrinutost zbog rastućih tenzija i retorike podjela u Crnoj Gori ranije danas su izrazili i Ujedinjene nacije i Evropska unija, i pozvali sve aktere da doprinesu smirivanju tenzija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar