Ilustracija Midhata Kapetanovića na privođenje Aide Ćorović

Regija 10. nov 202111:18
Podijeli:
Izvor: Midhat Kapetanović

Midhat Kapetanović je u svom maniru na mreže pustio ilustraciju koja je komentar na privođenje aktivistkinje Aide Ćorović, ali i buđenje Beograda.

Sarajevski arhitekta i konceptualni umjetnik Midhat Kapetanović poznat je po ilustracijama kojima daje društveni komentar kroz simbole exs-yu zemalja – Vučka, Zagija i beogradskog Pobednika. Ovog puta, na slici je samo Pobednik. I drži jaje.

Na taj način umjetnik je pružio podršku aktivistkinjama Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović, koje su privedene jer su jajima gađale mural ratnog zločinca Ratka Mladića, ali i energiji koju je to pokrenulo.

Politikolog Dušan Spasojević je napomenuo da je Aida Ćorović izvela „gest građanske pobune“, dok je Rade Veljanovski rekao da je ona „heroina građanskog otpora“. Reakcije građana i sinoćni protest pokazali da je taj događaj zaista „probudio“ Beograd, a jaja bi mogla da postanu simbol te nove borbe za normalniji život, prenosi nova.rs.

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović danas je gostovala u programu televizije N1 te kazala da je to bio simboličan čin i da je to bilo najmanje što je mogla da uradi. Takođe, istakla je i da je njen stav trajan onoliko koliko traje Srebrenica.

Na protestima protiv murala sa Aidom Ćorović je bila i mlada umjetnica Jelena Aćimović. Za N1 je Ćorović ispričala šta se sve desilo i kako je došlo do incidenta.

Nas dvije smo odšetale da vidimo šta se dešava, jer je bilo zakazano to okupljanje. Ponadala sam se da će doći određeni broj aktivista nevladinih organizacija i pojedinaca koji reaguju na to ruglo u centru Beograda, međutim ispostavilo se da nije bilo kolega i koleginica. Nas dvije smo stajale i rekle smo da je prosto sramota da nikakva poruka ne ode odavde, i da se mediji vrate bez reakcije te da Srbija pošalje te sramne poruke po ko zna koji put. Rekla sam da idem da kupim jaja i da ćemo završiti posao i desilo se to što se desilo“, kazala nam je Ćorović.

Ostatak teksta čitajte na OVOM LINKU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar