Kad ćemo doživjeti u BiH: Premijer katolik sa Erdoganom otvorio džamiju u Tirani

Regija 17. jan. 202222:276 komentara
Podijeli:
Izvor: Anadolija

U Tirani je u ponedjeljak održana svečanost na kojoj je otvorena restaurirana ljepotica Ethem-begova džamija, a svečanosti su prisustvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i albanski premijer Edi Rama, javlja Anadolija.

Otvaranju je prisustvovao i veliki broj zvaničnika i građana, a riječ je o džamiji iz perioda Osmanskog carstva koja je restaurirana projektom kojeg je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) započela 2018. godine.

Turski predsjednik Erdogan istakao je u obraćanju prisutnim da je uvjeren da nema pitanja koje se ne može riješiti bliskim, iskrenim i efikasnim tursko-albanskim odnosima na Balkanu.

Izvor : Anadolija

“Ovo jedinstveno djelo, koje nam predstavlja fino razumijevanje umjetnosti koja je vrlo česta na Balkanu, sa svojim živopisnim ručno crtanim ornamentima, spada među najistaknutija djela koja nose stil osmanskog perioda do današnjih dana u arhitektonskom smislu“, kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je posredstvom TIKA-e u Albaniji od 1996. godine realizirano 546. projekata te je najavio nastavak dobrih tursko-albanskih odnosa.​​​​​​​

Zanimljivo, albanski premijer Edi Rama, koji za sebe kaže da je katolik, zajedno je sa Erdoganom otvorio poznatu džamiju za koju je rekao da je “jedan od najdragocjenijih dragulja naše islamske kulturne baštine”.

Izvor : Anadolija

“Preporođena je na veličanstven način i ova Ethem-begova džamija je jedan od najznačajnijih simbola naše historije i odražava naše stare tradicionalne veze sa bratskim turskim narodom“, kazao je Rama.

Dok u Albaniji premijer nema problema da otvori bogomolju druge vjere, a onda kaže da to pripada “njegovoj kulturnoj baštini”, pitanje je kad ćemo slično doživjeti u Bosni i Hercegovini. Da npr. članovi Predsjedništva BiH iz reda srpskog i hrvatskog naroda otvaraju džamije ili da onaj koji dolazi iz bošnjačkog naroda kaže na obnovi crkve da ona pripada “našoj historiji i našoj kulturi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar