Kćerka Dragana Bjelogrlića zbog komentara o Mladiću dobija sramne uvrede

Regija 11. jun 202121:3728 komentara
Podijeli:
Dragan Bjelogrlić
Izvor: Dragan Bjelogrlić (N1)

Mia Bjelogrlić, kćerka Dragana Bjelogrlića - proslavljenog glumca i filmskog producenta, već danima dobija uvrede zbog stava o ratnom zločincu Ratku Mladiću, koga je Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Haagu prije nekoliko dana osudilo na doživotnu robiju.

Naime, Mia nije željela previše da komentariše ovaj slučaj. Istakla da je zbog svoje izjave „da je veličanje ratnih zločinaca sramota“, dobila dosta uvredljivih poruka od pojedinaca, javlja Nova.rs.

“Kažem da je za mene sramota veličanje ratnih zločinaca. Desi se ovo, pa puta 200“, napisala je Mia u opisu fotografija koje je objavila.

Kćerka Dragana Bjelogrlića je ispod svoje objave dobila podršku pojedinaca. No bilo je i onih koji su joj poručili da treba „da se srami zbog svojih izjava“.

Ona je zatim tviterašima koji su je izvrijeđali pokušala da objasni da se njen komentar nije odnosio na kompletan narod. Već samo na ratne zločince.

Mia Bjelogrlić
Izvor : Mia Bjelogrlić (Zoran Lončarević/Nova.rs)

Ni poslije njenog objašnjena stvari se nisu popravile. Pojedinci su nastavljali da je vrijeđaju koristeći najpogrdnije riječi.

Podsjetimo, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je, uz protivljenje predsjedavajuće sudije Priske Matimbe Nijambe, potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice. Za učešće u genocidu u Srebrenici. Progon. Istrebljenje. Ubistvo. Deportaciju stanovništva. Prisilno premještanje stanovništva. Terorisanje stanovništva. Protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Žalbeno vijeće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH. Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Za usvajanje žalbe tužilaštva glasalo je dvoje od petoro sudija – Aminata Engum i Sejmor Penton.

Ratko Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od 31. maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, u Lazarevu kraj Zrenjanina. I izručile Tribunalu.

Suđenje je trajalo od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svjedoka optužbe i 208 svjedoka odbrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svjedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

Haški tribunal je zločinca Mladića prvi put optužio 25. jula 1995. Optužnica je više puta mijenjana i dopunjavana do 2011.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar