Kosovo i Srbija ni danas nisu postigle sporazuma o registarskim tablicama

Regija 13. maj. 202220:34
Podijeli:
Izvor: Twitter

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak saopštio je da u Briselu ni danas nije postignut dogovor o registarskim tablicama.

Nakon sastanaka koje je danas u Briselu imao sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem, Lajčak je u objavi na društvenim mrežama naveo da su rezultati sastanaka pomešani. On je naglasio da je postignut napredak u pitanjima poput energetike.

“Upravo smo završili današnji sastanak glavnih pregovarača u Briselu. Rezultati su pomješani. Nažalost, nije postignut dogovor o registarskim tablicama, ali napredak je postignut u drugim oblastima, uključujući energetiku. Rad će se nastaviti“, napisao je Lajčak na Twiteru.

Posle ovog sastanka, zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi, ujedno i šef pregovaračkog tima Kosova, optužio je srpsku stranu za zloupotrebu sastanka u Briselu. Bislimi je rekao da je Srbija bila ta koja je pozvala sastanak sa konkretnim predlozima.

“Nažalost, videli smo čudno ponašanje srpske strane. Kaže da ima ideje, ali ne može da otkrije jer ima političkih problema. Putovanje je bilo potpuno beskorisno jer su očigledno došli u Brisel da kreiraju vest u medijima o kojoj žele da razgovaraju, ali bez ikakve ideje, predloga ili rešenja“, rekao je Beslimi.

Bislimi je kazao da postoje laka i moguća rešenja za energetiku, ali da je srpska strana tražila više vremena za konačnu potvrdu.

Šef Kancelarije za Kosovo i glavni pregovarač Srbije Petar Petković izjavio je da su se razgovori zakomplikovali posle zahteva Kosova za prijem u Savet Evrope. Prema njegovim rečima, Kosovo je odbilo da razgovara o formiranju Zajednici opština sa srpskom većinom koja je dogovorena Briselskim sporazumom 2013. godine.

Iako je privremeni dogovor o tablicama istekao 21. aprila ove godine, na graničnim prelazima obe strane nastavile su da državne simbole na registarskim tablicama prelepljuju belim stikerima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar