Kosovska policijska ophodnja napadnuta na nestabilnom sjeveru

Regija 06. avg 202217:25 > 18:12
Izvor: N1

Kosovska policija rekla je da je na jednu od njihovih ophodnji u subotu blizu srbijanske granice otvorena vatra, u području zemlje koje je obilježeno etničkim sukobima i krijumčarskim aktivnostima.

Napetosti između Kosova i Srbije nedavno su se rasplamsale i došle do usijanja prošle sedmice nakon što je Kosovo reklo da će tražiti od Srba koji žive na sjeveru zemlje i koriste srpske registarske tablice da predaju zahtjev za tablice koje izdaju institucije u Prištini. Ta obaveza je sada odgođena.

“Bilo je barem deset hitaca. Pogodili su blizu policijskog broda, no niko nije povrijeđen”, rekla je policija u saopštenju.

Policija je rekla da je na njihovu ophodnju zapucano blizu gradića Zubin Potok kad su pokušali isploviti čamcem na jezeru Gazivoda, koje je dio granice.

U pokušaju smirivanja napetosti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti trebali bi se sastati u Bruxellesu 18. augusta.

Podsjetimo, mir na Kosovu održava NATO-va misija KFOR, koja tamo ima 3770 vojnika. Trenutno NATO samo nadzire situaciju, no rečeno je da je spreman intervenirati u skladu sa svojim ovlastima ako dođe do ugrožavanja stabilnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar