Kosovski mediji Gorana Bregovića nazvali “inspiratorom masakra na Kosovu”

Regija 05. avg 202111:14
Izvor: N1

Muzičar Goran Bregović najavljen je kao specijalni gost Festivala piva u albanskoj Korči što je izazvalo burne reakcije na Kosovu. Pojedini kosovski mediji kritikovali su odluku nazvavši Bregovića "inspiratorom masakra na Kosovu".

„Nekada inspiracija za masakre na Kosovu, srpski pjevač pozvan na festival piva u Korči“, piše Kossev.

Nekoliko kosovskih portala na albanskom jeziku je prenijelo vijest o Bregovićevom navodnom nastupu, podsjećajući i na njegov nastup u Tirani 2014, kada mu je tadašnji gradonačelnik Tirane, sadašnji premijer Edi Rama, dodijelio ključeve grada.

Međutim dodaju, uz potpis iste albanske medijske agencije, da je Bregović sa svojom muzikom postao „inspirator za masakre na Kosovu“.

„Podsjetimo da je Bregović postao inspiracija srpskih mitova, inspirator za masakre na Kosovu, posebno pjesma ‘Kalašnjikov’“, objavili su Gazeta Ekspress, Indeksonline, Bota Sot.

Iako u izvornoj vijesti abcnews.al, nema ovih dijelova, naslov o masakrima ostao je ipak vidljiv na URL vezi vijesti, navodi Kossev.

Na zvaničnom sajtu Gorana Bregovića nije bilo potvrde da će učestvovati na Festivalu piva u Korči.

Podsjetimo, pjesma Gorana Bregovića “Kalašnjikov” nastala je za potrebe filma “Podzemlje” koji je sniman od 1993. do 1995. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar