Kossev: Kako su najavljivane „Oluje“ – od barikada 2011. do barikada 2022.

Regija 12. avg 202218:22
Podijeli:
Izvor: Tanjug/Tara Radovanović

Kada je srpski premijer Ivica Dačić 26. aprila 2013, u parlamentu branio to što je nekoliko dana ranije u prijestolnici EU postigao Briselski sporazum, između ostalog je kazao: „Ne treba nam više žrtava od onih koje smo podnjeli, nama treba život. I na sjeveru i na jugu i u cijeloj Srbiji. Nećemo da pričamo bajke za laku noć i da se sutra probudimo sa kosovskom Olujom“, navodi portal Kossev.

„Oluju“ je, uz razgraničenje, javnosti predstavio dvije godine ranije, u jeku tadašnjih barikada na sjeveru, koje su i do danas ostale najdugotrajnije od svih, a pred otvaranje tzv. tehničkog dijaloga u Briselu, podseća Kossev.

„Ako Tači krene u ofanzivu na Srbe, sigurno nećemo skrštenih ruku gledati kosovsku ‘Oluju’, ali je najbolje da Beograd i Priština što prije, uz posredovanje međunarodne zajednice, dođu do rješenja, a jedino pravo rješenje je ono koje je trajno, a samim tim i pravedno, a to je razgraničenje“, kazao je Dačić za Alo u oktobru 2011.

„Oluja“ je i narednom premijeru, sadašnjem predsjedniku Aleksandru Vučiću, u brojnim obraćanjima domaćoj javnosti postala nezaobilazna „ključna riječ“, podsjeća Kossev.

Oluju i Bljesak od tada najčešće najavljuje negacijom – da neće biti nikakvog Bljeska i Oluje; ali sa Olujom i najavljuje ili opisuje akcije Kosovske policije na Sjeveru, za koje Priština tvrdi da se njima bori protiv organizovanog kriminala ili politički uvodi „reciprocitet“.

Neposredno pred akciju Kosovske policije krajem maja 2019. na sjeveru, u kojoj je uhapšeno više desetina mahom pripadnika pogranične policije Kosova, najavio je da je pitanje dana i trenutka kada će Albanci da napadnu Srbe.

„Ma koliko to bilo teško, a veoma je teško, jer se na Kosovu nalazi NATO, mi progon i pogrom srpskog naroda nećemo dozvoliti. Imali smo dovoljno ‘Oluja’, ‘Bljesaka’, mnogo nesreće i više takve nesreće našeg naroda nećemo dozvoliti“, kazao je za skupštinskom govornicom, samo dan prije velikog hapšenja.

Tokom same akcije 28. maja 2019, u vanrednom obraćanju kazao je da je u toku „premlaćivanje Srba kod Tehničke škole u Zubinom Potoku“.

„Upadaju u kuće, sve po kući lome. Srbi su nenaoružani, oni pokazuju koliko su moćni. Nema poginulih do sada. Naš narod je uznemiren kao nikad do sada, ali su to prekaljeni vukovi. Ja sam i juče rekao, ono što sam rekao i u Kosovskoj Mitrovici, mi novu ‘Oluju’ i ‘Bljesak’ nećemo da dozvolimo“, rekao je Vučić, piše Kossev.

Na scenario „Oluje“ na sjeveru javnost Srbije je najčešće upozoravana tokom 2018. i 2019, kada je u javni diskurs izbačena tema razgraničenja, to jest, podjele, navodi Kossev.

„Scenario tragedije Srba u Hrvatskoj u ljeto 1995, koji prijeti da se ponovi i Srbima sa Kosova, predsjednik Srbije najavljuje sa raznih mjesta i prilika – od televizijskih studija, preko fabričkih hala, vojnih vežbi, smotri, obilaska rastuće privrede, obilaska zdravstvenih ustanova i punktova za vakcinaciju tokom pandemije, do samog Andrićevog vijenca i susreta sa djecom“, piše taj portal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar