“Laž da Srbija planira napad na Kosovu, oni pripremaju likvidaciju naših ljudi”

Regija 11. avg 202213:18 > 15:094 komentara
Podijeli:
Izvor: Aleksandar Vučić (TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu, da u Bruxelles na sastanak s Albinom Kurtijem ide kako bi pronašli rešenja, ali kako ne vjeruje da će se to dogoditi. Vučić je optužio prištinske vlasti pripremaju likvidaciju Srba na sjeveru Kosova. Govorio je i o odnosima s Hrvatskom, pisanju medija o adresama na kojima je stanovao...

Kako je rekao, „mandatar neće dugo da radi svoj posao“, odnosno brzo će predložiti Vladu.

„Mislim da će pre kraja avgusta da bude u Skupštini. Inače, rok za sastav Vlade je 2. novembar. Da li će da bude 28. ili 29, važno da bude dobra Vlada“, poručio je Vučić.

On je dodao da će danas razgovarati sa predsjednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem „potencijalnim koalicionim partnerom“.

„Priština pod plaštom borbe protiv kriminala sprema likvidacije Srba na sjeveru Kosova“

Vučić je upozorio da prištinske vlasti „pod plaštom borbe protiv kriminala“ pripremaju likvidacije Srba na sjeveru Kosova.

On je odbacio tvrdnje Prištine da su nedavno se teritorije centralne Srbije ispaljeni hici na pripadnike Kosovske policije i dodao da Srbija „nikom neće dozvoliti, pa ni NATO“ da puca na pripadnike Vojske Srbije i MUP na administrativnoj liniji.

„One koji govore o neutralizaciji tobože kriminalnih struktura na severu Kosova, upozoravam da ni ne pokušavaju da tako nešto učine“, kazao je Vučić.

Komentarišući predstojeći sastanak sa „premijerom privremenim institucija u Prištini“ Aljbinom Kurtijem 18. avgusta u Briselu, Vučić je kazao da na taj susret ide „u dobroj volji“ ali da je „vrlo skeptičan“ da je moguće postići „bilo kakve rezultate“.

„Oni ne žele nikakav kompromis. Sve što su do sada rekli to je da će da nameću svoju volju. Važno im je da ih Kvinta podržava a baš ih briga šta kažu Srbi, još manje šta kaže Beograd“, kazao je Vučić.

Upitao je što su uopšte vođeni pregovori u Briselu ako Zajednica srpskih opština (ZSO) mora bude formirana u skladu sa Ustavom Kosova.

„Da li je to neslana šala? Zašto smo onda uopšte pregovali, što smo pravili Briselski sporazum? Šta nas briga šta piše u njihovom Ustavu kog mi ne priznajemo. Ako misle da naprave nevladinu organizaciju koja će imati pravo da prodaje žvake, to ne može“, rekao je predsjednik Srbije.

Dodao je da vjeruje da će u septembru „kad i Vlada bude formirana“, poslanici Skupštine Srbije analizirati situaciju na Kosovu.

„To je naša obaveza da ljudi čuju šta se događa i šta možemo zajednički da uradimo“, kazao je Vučić.

Vučić kaže i da je gotovo siguran da Americi ne odgovara nikakav sukob na ovom prostoru.

„Možda nekim drugima ne bi smetalo da bude sukoba. Kurtiju bi sigurno odgovaralo u nastojanju da Zapad okrene protiv Srbije“, rekao je Vučić.

Naveo je da ga u narednih nekoliko dana očekuju razgovori sa američkim zvaničnicima.

On je, pominjući preregistraciju tablica, naglasio da Srbija neće pristati da se Srbima na Kosovu nešto nameće, kao i da tamošnji Srbi neće dozvoliti da ih „Kurti maltretira“.

O objavljivanju adrese: Bez veze je to što su uradili

Vučić kaže i da on sam neće preduzimati ništa protiv bilo koga, komentarišući pisanje lista „Danas“ o adresama na kojima je stanovao. „Što se tiče adrese, sve je to malo komplikovano pošto su mi starija djeca ostala bez majke, pa je, onako, bez veze to što su uradili. Što se tiče njihovih napada na mene, neka oni teraju svoj posao, nek rade svoj posao kako hoće“, kazao je Vučić.

On je dodao da „nema problem sa tim šta neko objavljuje u Srbiji“, kao i da do sada „nije tužio nijednog novinara i nijednu novinsku kuću“.

„Nisam tužio nijednog novinara, nijednu novinsku kuću, bez obzira da li je to suštinski mediji ili propagandno sredstvo, svejedno, to ne radim“, naveo je Vučić.

List „Danas“ juče je objavio tekst u kojem navodi da se ne zna adresa predsjednika Srbije i da mu se zbog toga ne može uručiti poziv na sud, a navedeno je da on nastavlja da stanuje u privatnom stanu i da za sada ne planira da se preseli u neku od državnih vila.

„Kome smetam u Hrvatskoj?“

Vučić je, povodom pisanja hrvatskih medija, rekao da nije on „otvorio Oluju“ već da Tužilaštvo za ratne zločine želi da se pronađu ubice sa Petrovačke ceste i upitao kome smeta u Hrvatskoj i zašto mu ne dozvole da posjeti Jasenovac.

„Kome smetam, jesam li rekao neku ružnu reč o bilo kome? Svi svojim putem, ali nemojte mene da terate, ja neću na more – Ja hoću u Jasenovac, a vi mi ne date, zašto“, rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da je u Jasenovcu počinjen „magnum crimen“ (velik zločin), a da je sav njegov grijeh u tome što je htio da položi jedan cvijet.

„A druga krivica je što kažu da je ‘Vučić otvorio Oluju’, a nisam ja već je Tužilaštvo za ratne zločine želelo da se pronađu ubice dece i starih na Petrovačkoj cesti. Četvoro dece je tamo ubijeno. Mnogo godina traje istraga – hoćete da ubice dece prođu nekažnjeno? Da li to hoćete i to nazivate provokacijom? Pa, kako vas nije sramota?“, poručio je Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar