Markovina: Porfirije je opasniji od Vučića

Regija 25. sep 202209:356 komentara
Izvor: N1

Istoričar Dragan Markovina izjavio je da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije "opasniji" od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ocijenio da ne treba isključiti mogućnost da Porfirije postane Vučićev neprijatelj.

Markovina je za vojvođanski portal Autonomija rekao da je patrijarh Porfirije relativno mlad i zna da će, za razliku od Vučića koji će jednom ipak otići sa vlasti, na tom mjestu ostati do kraja svog života, a moć koju ima dovela je do toga da više nema potrebu da krije šta misli.

„Čuli ste šta je uoči održavanja Evroprajda, govorio o LGBT populaciji, kako se ponašao na Cetinju prilikom ustoličenja Joanikija, koliko je odlikovanja podelio ljudima poput Milorada Vučelića“, rekao je Markovina.

Ocijenio je da je Porfirije „najbolji izraz postratnog srpskog nacionalizma“ i dodao da ga predstavlja bolje i preciznije „čak i od Vučića“.

„Vučić je bio dio rata, bio je ministar krajem ’90-tih, znamo šta je govorio; za razliku od njega, Porfirije je simbol novog doba. Zahvaljujući Porfiriju, Vučić bi mogao doživjeti sudbinu Vuka Draškovića“, rekao je Markovina.

Prema njegovim riječima, Vučić se nije ideološki promijenio, ali iz taktičkih razloga povlači poteze poput toga da je pod pritiskom Zapada ipak dopustio održavanje Evroprajda.

„Ne bih se začudio da uskoro dobije Porfirija za protivnika. Ako se to dogodi, prvi put će u novijoj srpskoj istoriji patrijarh, u političkom smislu, biti jači od šefa države“, kazao je Markovina.
Dodao je da misli da nacionalističke izjave koje Porfirije daje predstavljaju ono što on zaista i misli.

„Porfirije je govorio o promjeni granica na Balkanu baš u Bijeljini, baš u Bosni i Hercegovini, pa je veoma jasno šta to tačno znači i kakve je to poruka. Rekao je to namjerno i to se ne može opravdati“, rekao je Markovina.

On je ocijenio da je nacionalizam, a ne korupcija, ključni problem regiona.

„Lično bih se odrekao 50 procenata primanja samo da se riješim nacionalista“, poručio je Markovina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar