Meduze preplavile sjeverni Jadran, znanstvenica za N1 objasnila što se događa

Regija 29. jun 202210:31
Podijeli:
Izvor: Izvor: Danijela Mioković

Meduze su ove godine preplavile sjeverni Jadran, mnoštvo je pitanja o ovim neobičnim organizmima, a novinar N1 Zagreb je sve odgovore potražio je kod doktorice Tjaše Kogovšek iz Centra za istraživanje mora u Rovinju.

Ona kaže kako su u Centru za samo nekoliko dana dobili stotine videa “želatinoznih organizama” te poziva građane da slobodno i dalje šalju fotogafije i snimke meduza jer one pomažu znanstvenicima. “To je dobar način da se vidi distribucija vrsta, koliko ih je i gdje se najčešće pojavljuju”, objašnjava.

Najviše informacija su, prema njenim riječima, dobili o kompas meduzi, a dr. Kogovšek smatra da je to zbog činjenice da ova zanimljiva vrsta može i opeći. Mnogo je informacija u Centar pristiglo i o rebrašu, morskom orahu…

“Kompas meduza može opeći i njen dodir može boljeti, osobito one s osjetljivom kožom i djecu, ali za otprilike 24 sata sve bi trebalo proći”, kaže dr. Kogovšek.

Informacije o meduzama u Centar pristižu od raznolike skupine ljubitelja mora. Poruke stižu na na njemačkom, slovenskom i hrvatskom jeziku.

“More je drugačije ove godine. Meduza se može adaptirati na te utjecaje lakše nego npr. plave ribe”, objašnjava dr. Kogovšek moguće uzroke tolikog broja meduza dodajući kako je možda riječ o temperaturi, možda o nekom drugom faktoru.

Na pitanje hoće li ovako biti cijelo ljeto, ona kaže kako su meduze prisutne tijekom cijele godine, a najviše ih je zimi.

“Sad je sezona kompas meduza, od februara do jula. Onda slijede druge vrste, svaka vrsta ima svoju sezonu kad se javlja”, objašnjava.

Meduze ne bi trebale biti pretjerano opasne, ali ipak je potrebno biti oprezan u njihovoj blizini.

“Nema velike opasnosti, ali pozivam da ih ne diraju. To su žarnjaci, svi žarnjaci imau otrove, ne znamo kako će to djelovati na kupače”, zaključuje dr. Kogovšek.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar