Milanović: Hrvatska bila na pravoj strani historije

Regija 22. jun. 202216:3610 komentara
Podijeli:
Izvor: Zoran Milanović (N1)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u spomen-parku Brezovica kod Siska da antifašizam nije iskorjenjiv, da neće tek tako nestati i da je Hrvatska bila na pravoj strani historije.

„Taj korijen je dubok jer to je sastavni dio hrvatskog puta, jedna od onih žila koja čini naš korijen“, rekao je Milanović povodom Dana antifašističke borbe, 22. juna, koji se obilježava na dan kada je prije 81 godine u šumi Brezovca osnovan prvi partizanski odred i prva antifašistička jedinica u ovom dijelu Evrope.

On je istakao da je prvi hrvatski partizanski odred i pokret koji je iz njega izrastao „pozicionirao hrvatski narod na mirniju i sigurniju stranu historije“.

„Bez tih ljudi i bez onih koji su ih organizovali, hrvatsko ime i hrvatska reputacija bili bi okaljani kako nisu bili okaljani nikada u historiji“, naglasio je Milanović u govoru koji je prenijela je njegova pres služba.

On je kazao da je NDH bila zločinački projekt, a da činjenica da je već poslije tri mjeseca formiran prvi hrvatski partizanski odred, sastavljen većinom od Hrvata, govori da Hrvati tu državu nisu prihvatili.

“Jedna potpuno suluda, ničim objašnjiva politika prijetila je da baci nevjerovatnu sramotu, križ na hrvatski narod”, dodao je hrvatski predsjednik.

On je rekao da iz činjenica da su oni koji su osnovali prvi partizanski odred većinom bili Hrvati, ali, prije svega, komunisti, pripadnici tajne organizacije kojom je bilo upravljano prvenstveno iz Moskve, i čiji cilj je bio sovjetska Hrvatska. Međutim, naglasio je da su to činjenice koje nisu loše, nikoga ne bole i nikoga ne treba da smetaju, ali koje su istina.

“Kao što je istina da je savez po oružju Srba i Hrvata, tih nekoliko godina Drugog svjetskog rata jedna od najveličanstvenijih stvari koja se dogodila”, ocijenio je Milanović.

On je istakao da su poslije rata počinjeni i zločini nad gubitničkom vojskom koji nije htjela da se preda, da se o tome šutilo, ali da one koji nisu o tome govorili ne treba osuđivati, jer je bilo takvo vrijeme.

Komunisti su, ukazao je, poslije rata vodili računa i o nacionalnim interesima, među ostalim o tome da se teritoriji Hrvatske, posebno dijelovi Dalmacije i Istre, pripoje hrvatskoj državi.

Milanović je istakao da je Hrvatska na pravoj strani historije, na pobjedničkoj strani.

“Naši preci borili su se na strani dobra i o tome moramo govoriti cijelo vrijeme. Činjenica je da smo ovdje, na događaju, koji je i dalje hrvatski državni praznik, koji se organizuje pod pokroviteljstvom hvatske vlade, govori da za antifašizam u Hrvatskoj opasnosti nema. Ali da bi on živio kao sjećanje, treba raditi s mlađima”, ukazao je hrvatski predsjednik.

Izaslanik predsjednika vlade, ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je da je antifašizam dio identiteta i historije hrvatskog naroda i da je utkan u hrvatsku državnost.

On je ocijenio da je prihvatanje sopstvene prošlosti, i dobrih i loših strana, znak zrelosti države i društva.

Na svečanosti su bili i bivši predsjednici Hrvatske Stjepan Mesić i Ivo Josipović, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, kao i gradonačelnici Siska i Zagreba, Kristina Ikić Baniček i Tomislav Tomašević.

Premijer Andrej Plenković, koji se nalazi u Briselu, čestitao je u poruci na Twitteru Dan antifašističke borbe.

On je odao priznanje hrvatskim antifašistima koji su se, kako je napisao, hrabro suprotstavili nacizmu i fašizmu i Hrvatskoj obezbjedili mesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar