Milanović i s glavnim tajnikom NATO-a pričao o “neravnopravnosti Hrvata u BiH”

Regija 24. maj. 202219:104 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u utorak je razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Do razgovora je, ističe se u saopćenju, došlo nakon što je predsjednik Milanović glavnom tajniku Stoltenbergu uputio pismo za sve članice Saveza.

“Nastavno na spomenuto pismo, predsjednik Milanović je i danas u razgovoru detaljno informirao glavnog tajnika NATO-a o ozbiljnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, odnosno o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH, koji su u velikom broju ujedno i državljani Republike Hrvatske. Predsjednik Milanović upozorio je kako su Hrvati u Federaciji BiH već niz godina izloženi izbornim manipulacijama te opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH koji nije promijenjen ni nakon višekratnih pokušaja i jasno izraženoj volji političkih predstavnika Hrvata u BiH. Predsjednik Milanović je stoga još jednom ukazao glavnom tajniku Stoltenbergu na činjenicu da je Hrvatima uskraćena mogućnosti biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti BiH što je ujedno direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Takva situacija diskriminira Hrvate u BiH kao konstitutivni narod, protivna je vladavini prava, ali i prijetnja stabilnosti u BiH, upozorio je predsjednik Milanović”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Milanović je, nadalje,  kazao kako “neravnopravni status Hrvata u BiH negativno utječe ne samo na stabilnost BiH, nego ujedno dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske kojoj je stabilna BiH od strateškog interesa”.

“Naglasio je zato kako Republike Hrvatska od svojih saveznika, članica NATO-a, očekuje više razumijevanja za pravedne i legitimne zahtjeve u pogledu osiguranja ravnopravnog položaja Hrvata u BiH. Pri tome je ukazao kako to može pozitivno utjecati i na regionalnu sigurnost, a u čije osiguranje je aktivno uključen i Savez. Predsjednik Milanović i glavni tajnik Stoltenberg razgovarali su i o zahtjevu Švedske i Finske za članstvom u NATO-u, pri čemu je predsjednik Milanović pokazao razumijevanje za kontekst u kojemu se unutar Saveza razgovara o tim zahtjevima, ali ponovio kako i Republika Hrvatska očekuje razumijevanje saveznika za nastojanje da zaštiti prava Hrvata u BiH i time zaštiti svoje državne interese”, navodi se u saopštenju.

Milanović i Stoltenberg su razmijenili i stavove o pripremama za idući summit NATO-a koji će se krajem lipnja održati u Madridu.

Predsjednik Hrvatske je i jutros, kao i skoro svaki dna prethodnih sedmica, govori o Bosni i Hercegovini. Ovaj put je poručio kako se najesen u BiH može se desiti da neko okrene vojnu snagu protiv Hrvata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar