Milo Đukanović će zbog Pandora papira biti saslušan u svojstvu građanina

Podijeli:
Izvor: Milo Đukanović (N1)

Milivoje Katnić, glavni specijalni tužilac izjavio je da će u slučaju Pandora papiri saslušati predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u svojstvu građanina i da će odlučiti da li će navode o njegovoj navodnoj offshore firmi nakon toga odbaciti ili sprovesti istragu. Dodao je i da su formirali predmet jer postoji "sumnja na krajnjem polu osnova".

Katnić je, u emisiji na TV Vijesti u kojoj je gostovao zajedno sa direktoricom nevladine organizacije MANS Vanjom Ćalović Marković koja je učestvovala u istrazi međunarodnog konzorcijuma novinara, kazao da su tražili dokumentaciju i poslali dopis Đukanoviću da im dostavi odgovore koje je dao i istraživačima.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Paname, Gibraltara i britanskih Djevičanskih ostrva.

U okviru globalnog projekta “Pandorini papiri”, kako su nazvani procurjeli dokumenti offshore kompanija, MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i firmi na offshore destinacijama koje su formirali Milo i Blažo Đukanović.

Katnić je kazao da su tražili dokumentaciju od MANS-a kao i da će u svojstvu građanina saslušati Ćalovič Marković, a moguće i sina predsjednika države Blaža Đukanovića koji se pominje u dokazima o postojanju trasta koje je otkriven tokom istrage.

“Ako se utvrdi da to postoji, u Engleskoj, Švicarskoj ili drugoj lokaciji, mi ćemo na osnovu toga donijeti odluku. Ako bude osnova sumnje prema njemu će se postupiti kao prema svakom drugom građaninu, tražit ćemo skidanje imuniteta i pokrenut će se postupak”, rekao je Katnić.

On je kazao da je formiran predmet jer postoji jedan oblik sumnje, “neću reći udaljene, nego na krajnjem polu osnova”.

Tužilac je dodao da su Milo Đukanović i njegov sin Blažo imali zajednički posao koji nije uspio i da je sinu (Đukanovića) neko otpisao 120 miliona.

“Tražili smo dokumentaciju i poslali dopis Đukanoviću da nam dostavi odgovore koje je dao i da nam da izjašnjenje. Poslat ćemo i sinu”, rekao je, između ostalog, Katnić i dodao da Đukanovića poštuje jer je predsjednik države.

Milo Đukanović izjavio je jučer da nije uradio ništa nezakonito kada je 2012. godine osnovao firmu van zemlje i pozvao tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar