Mlada žena u Sloveniji nakon cijepljenja i dalje u životnoj opasnosti

Regija 29. sep. 202111:30
Podijeli:
Izvor: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Nakon što je jučer objavljena informacija kako je 20-godišnjakinja koja je prije dva tjedna primila cjepivo Janssen proizvođača Johnson&Johnson preminula, iz Sveučilišne bolnice (UKC) u Ljubljani to su demantirali, preciziravši da je žena u životnoj opasnosti.

UKC Ljubljana u utorak je poslijepodne objavio da je pacijentici u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima odmah po prijemu dijagnosticirano stanje opasno po život, te je započeto hitno liječenje, no unatoč uloženim naporima, stanje pacijentice se nije poboljšalo. Trenutno je hospitalizirana na odjelu intenzivne njege u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, priopćili su iz UKC-a.
Zbog vremenskog slijeda cijepljenja jednokratnim vektorskim cjepivom, slučaj je prijavljen Nacionalnom institutu za javno zdravstvo kao moguća nuspojava, te postoji osnovana sumnja da postoji uzročno-posljedična veza između cijepljenja i komplikacija, dodaju iz klinike.

 

Prema posljednjim podacima, cjepivom Janssen u Sloveniji je cijepljeno 119.799 osoba, a Slovenija je u utorak od Mađarske naručila novih 100 tisuća doza upravo tog cjepiva.

Nakon incidenta, infektologinja i stručna voditeljica vladine savjetodavne skupine za cijepljenje Bojana Beović izjavila je za POP TV kako smatra da bi cijepljenje Janssenom trebalo barem privremeno obustaviti.

“Takva nuspojava događa se u nekoliko slučajeva na milijun i nismo očekivali tako nešto. Nigdje nismo imali ozbiljnih upozorenja da bismo trebali ograničiti ovo cijepljenje. No, događaj je toliko tragičan da je moje osobno mišljenje da u ovom trenutku više ne bismo riskirali i više ne bismo koristili ovo cjepivo, bez obzira na različito mišljenje EMA-e ili mnogih drugih zemalja koje ga koriste”, rekla je Beović.

Više desetaka tisuća Slovenaca do sada je primilo ovo cjepivo koje se daje u jednoj dozi. Posebno se kao najpoželjnije tražilo posljednjih tjedana, kad je vlada uvela restrikcije vezane uz obvezne covid potvrde i najavila obvezno cijepljenje za neke kategorije građana, te radi turističkih odlazaka u inozemstvo bez čekanja druge doze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar