N1 u Grčkoj: Vatrogasci iz Srbije i Slovačke od vatre odbranili sela na Eviji

Regija 11. avg. 202110:58 > 12:22
Podijeli:

Trideset sedam vatrogasaca iz Srbije učestvovalo je u uspješnoj odbrani sela Paraklesi i Avgarija na Eviji od požara tokom noći, javlja reporter televizije N1 sa mjesta događaja.

Prema informacijama koje je dobila ekipa N1, u noći između utorka i srijede kod Avgarije u centralnom planinskom dijelu Evije dogodila se prava drama, ali je oko 100 vatrogasaca iz Slovačke i 37 iz Srbije uspjelo da zadrži požar.

Požarni put

Slovački vatrogasci objasnili su grčkim kolegama kako da obore dio stabala i naprave “požarni put” kako bi odvojili dio koji je morao biti prepušten vatri.

Tokom noći vjetar je nosio šišarke bora na zaštićeni dio i javio se plamen, ali vatrogasci koji nisu spavali uspjeli su da ugase požar, javlja reporter N1.

Kako se smog podigao, postalo je moguće da lete helikopteri, uključujući helikopter MUP-a Srbije, čija je posada pomogla da se vatra zaustavi na ovom području.

Od jutros grčki vatrogasci sa teškom mehanizacijom pokušavaju da prošire požarne puteve.

Razmjere katastrofe su užasne, a na mestima gde nije bilo pristupa za mehanizaciju, desetine hektara šume je izgorjelo jer nije bilo mogućnosti da se brani.

Visoke temperature

Međutim, vatrogasci se pribojavaju da je požar ugašen samo privremeno, jer očekuju da će temperatura danas biti od 40 do 45 stepeni celzijusa i da se ponovo može javiti otvoreni plamen.

I dalje je napeto na poluostrvu Peloponez, gdje se širi požar koji bi mogao da zahvati hiljade hektara šume i bude još veći od požara na Eviji.

Problem za vatrogasne i spasilačke službe u Grčkoj je to što je zemlja razuđena – sa brojnim ostrvima – a najrasprostranjenije šume su borove, gdje se najbrže širi požar, i tako je i na Peloponezu, javlja reporter N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar