Nakon Ratka Mladića i slovo “Z” došlo na red u Beogradu

Regija 24. maj. 202218:15
Podijeli:
Izvor: Filip Krainčanić/Nova.rs

Aktivisti neformalne grupe građana "Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi i Srbi zajedno protiv rata" precrtali su danas nekoliko latiničnih slova "Z", simbola ruske agresije u Ukrajini, na stubovima u prolazu Bezistan u centru Beograda.

Akcija su sproveli povodom isteka trećeg mjeseca od početka napada na Ukrajinu, uz poruku da “ne žele simbole agresivnog rata u javnom prostoru”.

Slova “Z” precrtana su plavim i žutim sprejem, u obliku zastave Ukrajine a u istom prolazu nalazi se i veliki broj grafita posvećenih ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji su svi već bili precrtani.

Advokat Čedomir Stojković rekao je novinarima da je Srbija pod “medijskom okupacijom režima (ruskog predsjednika) Vladimira Putina pod kojom se dogodila epidemija takvih grafita”.

Ocijenio je da je slovo “Z” – “simbol okupacije”.

“Prisustvo tog simbola okupacije pokazuje da Beograd okupirani grad. Vrijeme je da ovaj grad počne da se oslobađa”, kazao je Stojković.

Predstavnik neformalne grupe “Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi i Srbi zajedno protiv rata” Petar Nikitin najavio je da će u subotu, 28. maja u 14 sati organizovati novi protest na beogradskom Trgu republike zbog napada na Ukrajinu.

Najavio je da će na protestu prikupljati humanitarnu pomoć, odnosno stvari poput konzervirane i dugotrajne hrane, pelena i sterilne gaze, koje će biti poslate Ukrajini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar