Nova.rs: MUP nije uspio otključati sve podatke sa telefona Mateja Periša

Regija 24. maj. 202207:36 > 07:37
Podijeli:
Izvor: Nova.rs

Policija u prethodnom periodu nije uspjela skinuti sve podatke sa telefona Mateja Periša, konkretno sa aplikacija Viber i WhatsApp, jer se podaci nisu pohranjivali na cloudu (memoriji). To znači da nadležni organi nisu uspjeli pristupiti svim porukama i kontaktima sa kojima se Periš čuo uoči nestanka, a koji bi mogli da biti ključni u rasvjetljavanju slučaja.

Kako nezvanično saznaje Nova.rs, uzrok zbog kojeg nadležni nisu uspjeli pristupiti svim porukama i pozivima je taj što mladić vjerovatno nije uradio backup podataka sa aplikacija, to jeste, nisu sačuvane u memoriji.

To znači da još nije poznato sa kim se sve mladić čuo te kobne večeri, što bi moglo objasniti njegovu rutu kretanja, zbog čega je trčao, ali i pokušavao dobiti taksi.

Sudski vještak iz Srbije Branislav Blagojević istakao je ranije za medije da se kartica iz Matejevog telefona može spasiti te da bi procedura njenog čišćenje mogla trajati i do nekoliko mjeseci. Ipak, nije poznato da li bi to moglo značiti da će policija uspjeti pristupiti Periševim aplikacijama – Viberu i WhatsAppu, odnosno, porukama i pozivima na pomenutim aplikacijama.

Misterija signala telefona

I samo detektovanje signala telefona Splićanina od samog početka ispraćeno je brojnim sumnjama, jer je saopćeno da je on lociran dva i po sata nakon što je mladić uočen pored rijeke, odnosno, u trenutku kada se pretpostavljalo da je ušao u Savu.

Proizvođač telefona tvrdio je da telefon u vodi može dati signal najviše pola sata, a da je nemoguće detektovati ga nakon dva i po sata.

“Kako je moguće da se signal pojavljuje pokraj Ratnog ostrva, oko 4:15 sati, a to je oko dva sata i 20 minuta nakon zadnjeg Matejevog snimka pokraj ‘Savanove’ u 1:55 sati? Kako je moguće da mobitel reaguje ako se nalazi u rijeci? Ako je Matej potonuo u rijeku, a mobitel mu je bio u džepu, onda je nakon 2:20 sati on neupotrebljiv, mokar, na dnu rijeke i ne bi mogao davati signal. Proizvođač mobitela kaže da može davati signal ako je mokar najviše pola sata. Dakle, ako je mokar, ne bi zasigurno mogao davati signal nakon gotovo dva i po sata“, izjavio je Nenad Periš, otac mladića, ranije za medije.

Misterija telefona Mateja Periša: Signal lociran u vodi dva sata nakon nestanka

Na samom kraju, kada je Periševo tijelo pronađeno u Dunavu kod Ada Huje u Beogradu 18. maja prošle sedmice, ispostavilo se da je telefon mladića sve vrijeme bio u džepu, što znači da je bio u vodi.

Podsjetimo, mladić iz Splita je nestao u noći između 30. i 31. decembra prošle godine, kada je izašao iz kluba “Gotik” kod Beton hale u Beogradu.

MUP je nakon toga objavio zvaničnu rekonstrukciju rute Periševog kretanja, iako su se u javnosti pojavljivali i snimci koji se ne nalaze u verziji koju je MUP plasirao u javnost.

Split se oprostio od Mateja Periša (VIDEO)

Matej Periš je sahranjen u svom rodnom Splitu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar