Nova.rs: NATO šalje vojnike u tri zemlje na granici sa Srbijom?

Regija 26. jan. 202217:47 > 17:491 komentar
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

SAD i nekoliko saveznika su u pregovorima o raspoređivanju više hiljada vojnika u istočnoevropskim zemljama NATO-a, u znak podrške Ukrajini koja se suočava sa mogućim napadom Rusije, javlja Nova.rs.

Svaka država koja pristane na ovakav dogovor obezbjedit će po 1.000 vojnika. Među zemljama koje razmatraju da prihvate raspoređivanje trupa su Rumunija, Bugarska i Mađarska, ali konačna odluka još uvijek nije donijeta.

Vezane vijesti

SAD i Velika Britanija su među silama koje razmatraju raspoređivanje vojske prije invazije, ali nije svih 30 članica NATO-a voljno da učestvuje u ovom planu. Stoga su SAD u pregovorima da pošalju dodatne snage na bilateralnoj osnovi ili, kako je to opisao jedan zvaničnik, kao „koaliciju onih koji su voljni da učestvuju“, prenio je CNN.

Američke snage bi mogle da djeluju, kao što već rade, jednostrano u Evropi, ali i pod postojećim komandnim strukturama NATO-a.

Mogućnost raspoređivanja nekih snaga bliže ruskom pragu prije moguće invazije označava promjenu stava Bidenove administracije, koja je ranije bila oprezna u pogledu rizika od daljeg provociranja Moskve. Kremlj bi mogao da iskoristi ovaj potez kao primjer agresivnog stava NATO-a kojim Rusija može da opravda gomilanje snaga duž ukrajinskih granica.

Sekretar za štampu Pentagona John Kirby rekao je danas da su SAD stavile 8.500 vojnika u stanje pojačane pripravnosti u slučaju da je reakcija neophodna.

Međutim, velika većina ovih snaga je namijenjena za aktivnosti koje podržava puna NATO alijansa. SAD i NATO već imaju desetine hiljada drugih vojnika u Evropi koje mogu iskoristiti za bilo kakvo dodatno raspoređivanje u istočnoevropske saveznike.

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da će „možda pomjeriti neke od trupa u bliskoj budućnosti, samo zato što je za to potrebno vrijeme“ i zato što istočnoevropski saveznici SAD-a imaju „razlog za zabrinutost“.

Biden je prvobitno planirao da javnosti iznese komentare o situaciji sa Rusijom, ali je sada nejasno da li će to učiniti, jer Bijela kuća pokušava da diplomatski stupi u kontakt sa Rusijom.

Novi vojni planovi kroje se zbog velike zabrinutosti SAD-a da bi invazija Rusije na Ukrajinu mogla da se desi u bilo kom trenutku u narednom periodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar