Obilježavanje proboja u logoru Jasenovac

Regija 22. apr. 202107:22
Podijeli:
Jasenovac
Izvor: Jasenovac (Slavko Midzor/PIXSELL)

Državni vrh Hrvatske i udruge stradalnika danas obilježavaju 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac. Odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Predsjednik RH Zoran Milanović, u čijem će izaslanstvu biti još bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovca Franjo Habulin, te predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA), položit će vijenac u 11 sati.

Jasenovac – delegacije

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodit će saborsko izaslanstvo. On će položiti vijenac u spomen na žrtve logora u 10 sati.

Izaslanstvo Vlade, koje će voditi predsjednik Andrej Plenković položit će vijenac u 9 sati,. Učinit će to još potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri. Potom će Vladino izaslanstvo u 9.25 sati položiti vijenac na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica. Te u 9.30 sati obići Romski memorijalni centar Uštica.

Počast će odati i strani diplomatski predstavnici

Izaslanstvo manjina, u kojoj će biti saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik koordinacije Židovskih općina u RH Ognjen Kraus, saborski zastupnik i predstavnik Savez Roma u RH ‘Kali Sara’ Veljko Kajtazi, i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin, položit će vijence u 12 sati.

Potom će dati izjava za medije na platou ispred Memorijalnog muzeja.

Počast će također odati strani diplomatski predstavnici. Izaslanstva gradova. Političkih stranaka i udruga. Te lokalne udruge saveza antifašista i vijeća srpske nacionalne manjine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar