Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu

Regija 12. maj. 202112:233 komentara
Podijeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Washingtonu netačne i da je riječ o "svojevrsnom bezobrazluku".

“Odluka Izraela da prizna Kosovo je donijeta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je donio Izrael poslije mnogo godina tokom kojih nismo priznali Kosovo. To je defintivno protiv naših interesa u Srbiji, to je protiv mojih interesa“, rekao je Vilan za TV Prva.

Na pitanje da li bi Izrael mogao da revidira odluku o priznanju Kosova, amabasdor je rekao da ne vidi razlog da Izrael povuče to priznanje.

“Ne bih želio da ostavljam bilo kakav prostor za optimizam za javnost u Srbiji bez dobrog razloga. Ja u ovom trenutku to ne vidim. Sporazum je postignut. Izrael je priznao Kosovo, a Kosovo će premjestiti ambasadu u Jerusalem. To je ispunjeno i ne vidim razlog da Izrael povuče svoje priznanje Kosova sve dok obje strane ispunjavaju svoje obaveze“, rekao je Vilan.

Nikola Selaković rekao je da su ti navodi koje je iznio ambasador netačni i da je riječ o svojevrsnom bezobrazluku.

„Ono što je ambasador Izraela u Beogradu izjavio je nije tačno i riječ je o svojevrsnom bezobrazluku“, rekao je Selaković za TV Prva.

Selaković je, pokazujući dokumente pred kamerama, istakao da su predstavnici Beograda i Prištine potpisali dva različita dokumenta.

„Ambasador Izraela je rekao da su oni to uradili (priznali Kosovo) pod pritiskom SAD. To znači da je naš predsjednik izdržao taj jezivi pritisak u sred Washingtona“, rekao je Selaković.

On je ponovio da su Vučić i tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potpisali dva različita „papira“ i naveo da u dokumentu koji je potpisao Hoti stoji da su „Priština i Izrael saglasni da se međusobno priznaju“.

„U dokumentu koji je potpisao predsjednik Vučić stoji da je Srbija, odnosno Beograd saglasan da otvori privredno, državno predstavništvo u Jerusalemu do 20. septembra 2020. godine kao i da izmjesti ambasadu do 1. jula 2021. godine“, naveo je šef srpske diplomatije.

On je istakao da je Vučić potpisao dokument u kojem se ne pominju ni Kosovo ni Priština, dok je sa druge strane, „Izrael podlegao pritiscima kojima naš predsjednik nije“.

Selaković je rekao da u ovom trenutku nije izvjesno da se govori o izmeštanju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalem i naglasio da je „malo vjerovatno da do toga dođe posebno nakon izraelskog priznavanja Kosova.

Istakao je da je predsjednik Srbije u stalnoj kumunikaciji sa SAD i evropskim liderima po tom pitanju.

Selaković je naveo da je Vučić u roku od sedam dana od dogovora u Wsahingtonu razgovarao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i rekao da će Srbija, ako „bude poštovana od strane Izraela“, ako Izrael ne prizna Kosovo, postupiti u skladu sa dogovorom da prebaci ambasadu u Jerusalem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar