Osvanuli novi grafiti: Ratko Mladić se šepuri po Beogradu

Regija 13. jul. 202115:02 > 15:053 komentara
Podijeli:
Izvor: Filip Krainčanić/Nova.rs

Više od mjesec dana nakon potvrđivanja presude Ratku Mladiću na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici i zločin protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini, u Beogradu i dalje osviću grafiti podrške. Preko noći na opštini Novi Beograd osvanula su dva, jedan na kružnom toku kod zgrade opštine, a drugi u Bulevaru Zorana Đinđića.

Ratko Mladić 8. juna je pravosnažno osuđen pred sudom u Hagu na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti tokom rata u BiH. Žalbeno veće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva.

Nakon presude jedan dio srpske javnosti bio je razočaran, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u video obraćanju na sjednici Savjeta bezbjednosti UN svim Srbima “da drže glavu gore i da srpski narod nije osuđen ni za šta”.

Izvor : Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Strasti se, međutim, i dalje ne smiruju, a glavni grad ponovo dobija grafite i poruke, slične onima koje smo gledali devedesetih godina.

“Bulevar Ratka Mladića”

Tako je Bulevar Zorana Đinđića dobio transparent na kojem piše „Bulevar Ratka Mladića“, dok je u blizini kružnog toka kod opštine Novi Beograd dobio novi grafit sa likom Mladića.

Podsjećanja radi, nakon izricanja presude pojavio se skandalozni mural s njegovim likom u Vranjskoj Banji, na zidu stadiona FK Mineralac.

Izvor : Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Murali i u BiH

Ovo nije rezervisano za Srbiju, širom BiH nicali su murali posvećeni Mladiću, a prilikom njihovog obilaska odlazeći visoki predstavik Valentin Inzko naišao je i na jedan visok 25 metara i tom prilikom rekao:

„Šok, grč i nevjerica“, rekao je Inzko opisujući svoje osjećanje kada je u tom gradu video puno, kako je naglasio, „velikih murala s likovima velikih ratnih zločinaca“.

„Shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civilizovanog svijeta …“, poručio je Inzko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar