Otrovali im pse otrovom opasnim i za ljude!

Regija 18. mar 202109:031 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

U srbijanskom selu Slatina kod Sopota, netko truje pse insekticidom kreozanom, koji je zabranjen u Srbiji, kao i u Europskoj uniji još od 2002. Isto se događalo i prije tri godine. Otrov je opasan i za ljude pa mještani strahuju i za sigurnost djece jer je u blizini i osnovna škola, dok institucije prebacuju odgovornost jedna na drugu.

Prije tri dana u dvorište porodice Sekulović netko je bacio otrov. Od tada svoje trogodišnje dijete ne puštaju van. A i dalje tuguju za svoja dva ljubimca, Stelom i Medom, koji su otrovani.

“Veterinarka mi je odmah rekla da pogledam po tijelu i šapama ima li nečeg žutog, što mi je bilo sumnjivo, ali svakako sam odmah pogledao. Našao sam žute tragove i ona mi je rekla da je u pitanju otrov kreozan, inače sredstvo za prskanje voća, koje je zabranjeno u cijeloj Europskoj uniji od 2002. godine, ali se i dalje koristi za ovakve stvari”, rekao je Andrija Sekulović, mještanin sela Slatina kod Sopota.

Zabranjeno je i u Srbiji, i to zbog visoke toksičnosti i smrtne opasnosti koju ima za životinje, ali i ljude. Zbog toga je Andrija odmah pozvao policiju, koja je obavila očevid i podnijela prijavu protiv nepoznate osobe. Otrov je neko bacio i na put, ali i okolne kuće, tvrde susjedi.

Trovali im pse i prije tri godine

“Odmah sam znala da je otrov, jer prije tri godine je isto dosta pasa nastradalo. Vidjela sam da je otrov, ali opet, nisam vjerovala. Mislila sam je li moguće da netko opet to radi. Kada sam se vratila, čula sam šta se kod Andrije dogodilo. Onda smo pogledali, kod mene je bilo na vratima kuće, ovdje je bilo na četiri mjesta…”, kaže mještanka istog sela Ljiljana Jeremić.

Od tada Andrija pokušava saznati tko mu u državi može pomoći ukloniti opasni otrov – komunalno poduzeće, općina, komunalna policija ili Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Sve što je dobio bilo je prebacivanje s jedne telefonske linije na drugu.

Nitko im ne govori što da rade

“Nitko mi nije dao ni savjet kako da se ponašam, gdje da ga stavim kad ga uklonim. Mi smo ga morali ukloniti isti dan. Susjedin pas je počeo pokazivati tegobe trovanja, što dokazuje da ga nismo dovoljno dobro sklonili. On i dalje stoji, ja i dalje razmišljam o svom djetetu, psi su svoj život završili i njima ne mogu pomoći više”, dodaje Andrija Sekulović.

Nije u opasnosti jedino Andrijino dijete. I druga djeca su, jer se na 200 metara od kuće nalazi osnovna škola. Zbog toga, poručuju, odustati neće, a podnijet će i kolektivnu tužbu kako se ovako nešto više ne bi ponavljalo.

I dok institucije prebacuju odgovornost jedna na drugu, jedini koji su se do sada oglasili su iz Komunalne inspekcije Sopot. Komunalni inspektor došao je provjeriti o čemu se radi i rekao da će slučaj uputiti Veterinarskoj inspekciji, koja bi trebala biti nadležna. Međutim, oni imaju rok od 30 dana da se oglase, a do tada otrov ostaje u dvorištu obitelji Sekulović.

Komentari

Vaš komentar