Otvoreni Balkan ili kako da albanska lubenica ne putuje sedam dana do Srbije

Regija 04. nov. 202119:452 komentara
Podijeli:
Edi Ram, Aleksandar Vučić i Nikola Dimitrov
Izvor: Edi Ram, Aleksandar Vučić i Nikola Dimitrov (N1)

Samit Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije u okviru inicijative Otvoreni Balkan završen je konstatacijom da je frustrirajuće što ranije potpisan sporazum o slobodnom protoku roba nije zaživio u praksi. Kamioni i dalje čekaju danima na granicama, moramo da riješimo taj problem, zaključili su Aleksandar Vučić, Edi Rama i Nikola Dimitrov. Predsjednik Srbije i premijer Albanije odbacili su kritike da je riječ o projektu koji je protivan interesima drugih država na Zapadnom Balkanu.

Mali Schengen je postao Open Balkan (Otvoreni Balkan), ali rebrendiranje nije mnogo pomoglo privrednicima koji su na sastanku upozorili političke lidere na probleme.

Aleksandar Vučić naveo je jedan primjer: „Dobili smo primjere naših poslovnih ljudi koji kažu da kada treba da izvezu sirovo mlijeko u Sjevernu Makedoniju, i ako dođu u petak uvečer, da moraju da čekaju ponedjeljak jutro. To su nedopustive stvari.“

Na kritike iz Prištine da je Otvoreni Balkan novi srpski hegemonistički projekat, Edi Rama odgovara da je u toj inicijativi nije riječ o naciji i teritoriji, već je glavno pitanje kako da albanska lubenica ne putuje sedam dana do Srbije.

„Imamo crno na bijelo – jedan, dva, tri, četiri – šta sve treba da se uradi. Ove stvari o kojima pričamo date su nam od EU na papiru u okviru Berlinskog procesa još prije četiri ili pet godina. A ko će to za nas da uradi? Da neće da dođe Angela Merkel, Ursula? Mi ne možemo da čekamo još 10 ili 15 godina da limun i lubenica mogu slobodno da putuju ili da voda i jaja slobodno stignu. Koji je razlog da mučimo sve te ljude“, upitao je Rama.

Zamjena za premijera Zorana Zaeva, koji je podnio ostavku, vicepremijer Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov kaže da je Otvoreni Balkan neophodan zbog neizvjesnosti eurointegracija.

„Dok čekamo EU da nam odgovori i da se sredi, odlučili smo se za ovaj oblik regionalne saradnje, u kome nema nekoga ko može da dođe i da nam stavi veto na naše reforme i naš napredak“, kazao je Dimitrov.

Opširnije u prilogu Petra Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar