Pahor: U Sloveniji nema političke krize, izbori ne bi ništa riješili

Regija 07. jun. 202108:38
Podijeli:
Izvor: N1

Borut Pahor, predsjednik Slovenije, izjavio je da u Sloveniji nema političke krize i da bi eventualni prijevremeni izbori, kako to traži opozicija, smanjili mogućnost da se država iskaže kao uspješna predsjedateljica Vijećem EU-a. Poručio je i to da izbori ne bi ništa promijenili.

Nismo u političkoj krizi jer sve institucije djeluju, kazao je Pahor u nedjelju u razgovoru za Slovensku televiziju, dodajući da je zbog labilne i nesigurne većine vladajućih u parlamentu to zapravo stanje “povećane političke neizvjesnosti”, a ne politička kriza.

To stanje po njegovim riječima zbog zaoštrene političke retorike nije dobro i obje bi strane trebale smiriti retoriku i surađivati, posebno tijekom slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a koje počinje 1. srpnja, prenosi Hina.

Pahor je, govoreći o kritikama koje se u dijelu domaće javnosti pojavljuju na račun vlade Janeza Janše u vezi pokušaja kontrole medija i neimenovanja delegiranih tužitelja u Europsko javno tužiteljstvo (EPPO), Pahor je kazao da želi da smatra da te probleme vlada može riješiti do početka predsjedavanja Vijećem EU-a.

Pahor: “Izbori ne bi ništa riješili”

Unatoč kritikama premijera Janše na rad Slovenske tiskovne agencije (STA) kojoj vlada već mjesecima odbija isplatiti zakonita proračunska sredstva, što mnogi smatraju dijelom njenog pritiska na medije, Pahor je kazao da će taj javni informativni servis povodom 30. obljetnice postojanja odlikovati visokim državnim odlikovanjem zbog njenih doprinosa u razvitku Slovenije.

Ako bi vlada izgubila većinu i na jesen bili raspisani izbori to ne bi u zaoštrenim političkim prilikama bilo dobro i “izbori ne bi ništa riješili”, kazao je slovenski predsjednik, založivši se za više suradnje među političkim čimbenicima i konstruktivnost oporbe.

Po njegovim bi riječima tako bila propuštena odlična prilika da se Slovenija iskaže kao dobra predsjedateljica Vijećem EU-a i bude uzor drugima, što je važno tim prije jer se takva prilika ukazuje “jednom u 13 godina”.

Kultura političkog dijaloga

Pahor se zauzeo za “veću kulturu političkog dijaloga”, dodavši da sadašnji način kako se vladajući i oporba sučeljavaju nije dobar i da “ne vodi nikamo”.

Što se tiče skorašnje proslave 30. obljetnice samostalnosti, Pahor je kazao da je bilo grešaka i stranputica, no da je mnogo postignuto na što Slovenci mogu biti ponosni.

“Neka to bude dan zajedničke radosti”, kazao je Slovenski predsjednik u vezi predstojećeg Dana državnosti 25. lipnja, za koji želi da ga svi proslave skupa i u zajedništvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar