Picula: Zabrinjava rast tenzija

Regija 04. sep. 202122:141 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da sa posebnim zanimanjem prati razvoj krize uoči ustoličenja novog mitropolita Joanikija.

Zabrinjava, kaže, rast tenzija zbog odabira mjesta na kojem se ceremonija treba dogoditi.

“Pokazali su to i današnji događaji, blokade i sukobi s policijom. U demokratskom društvu svakako treba poštovati slobodu djelovanja vjerskih organizacija i osjećaje vjernika, ali jednako tako smatram da vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrebljavane u političke svrhe ili izazivati nove podjele u ionako polariziranom društvu kakva je Crna Gora i danas”, kazao je Picula.

Pridružio se svima koji u institucijama EU podržavaju europski put Crne Gore i koji ovih dana apeluju na odgovornost svih uključenih tj. da doprinesu spuštanju napetosti.

“Sloboda izražavanja, ali i protesta je nepovrediva. Crna Gora je posljednjih decenija gradila, prije svega, sekularno, multietničko i multikonfesionalno društvo. U takvom društvu se moraju uvažavati razlike, identiteti, ali i odlučno braniti dosegnuti standardi ako su ugroženi”, kazao je Picula.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar