Plenković i šef NATO-a zajedno će raditi na istrazi pada drona u Zagrebu

Regija 12. mar. 202221:001 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg radit će zajedno s hrvatskim nadležnim vlastima na utvrđivanju činjenica o padu drona u Zagrebu, objavio je na Twitteru dan nakon incidenta odgovarajući na zahtjev hrvatskog premijera.

“Razgovarao sam s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o jučerašnjem incidentu s dronomu Zagrebu”, napisao je Stoltenberg u reakciji na zahtjev premijera za istragom.

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141 lansirana je iz Ukrajine te je preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske stigla do Zagreba gdje se srušila u četvrtak navečer pri čemu nije bilo žrtava već je pričinila materijalnu štetu.

Plenković je zatražio da NATO “utvrdi činjenice o ovom ozbiljnom incidentu” na što je Stoltenerg pozitivno odgovorio.

“Dogovorili smo se ostati u bliskom kontaktu i zajedno utvrditi činjenice, odgovorio je Stoltenberg.

Plenković je također izvijestio da će Hrvatska intenzivirati komunikaciju sa saveznicima kako bi se ovakve situacije ubuduće spriječile.

Hrvatski premijer putuje u srijedu u Madrid na sastanak sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom koji je u listopadu posjetio Zagreb i tom će prigodom obići i vojnu bazu NATO-a i sastati se tamošnjim zapovjednikom vezano uz nadzor zračnog prometa.

Španjolsku vojnu bazu u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenu 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida, NATO savez koristi za kontroliranje neba svojih južnih zemalja članica uključujući Hrvatsku.

Plenković je u subotu posjetio mjesto pada letjelice u Zagrebu i rekao da “očito nije bilo dobre reakcije članica NATO-a što “upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samog NATO-a, jer ovo je zračni prostor NATO-a, rumunjski, mađarski i hrvatski i ovakvu situaciju ne možemo niti tolerirati, niti ni se ona trebala dogoditi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar