Plenković: Nismo zaboravili ratnu odštetu i eventualnu tužbu protiv Srbije

Regija 15. sep. 202111:581 komentar
Podijeli:
Izvor: FENA

Andrej Plenković, premijer Hrvatske je odgovarajući na upit Stipe Mlinarića iz Domovinskog pokreta (DP) o tome kada će zatražiti ratnu odštetu od Srbije, poručio u srijedu tokom saborskog aktuelnog prijepodneva da "Hrvatska radi na tome" i istakao da istina o Domovinskom ratu nigdje nije upitna.

Naime, Mlinarić je kazao Plenkoviću da ako mu pet godina nije bilo dovoljno da zatraži ratnu odštetu od Srbije, da ne propusti trenutak nakon presude u Haagu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u kojoj se navodi da Hrvatska ima ima pravo na odštetu.

“Presude haaškog suda pratimo i analizirali smo ih. Što se tiče teme ratne štete i tužbe, to je tema koju smo podigli na bilateralni nivo. Ministarstvo vanjskih poslova i pravosuđa rade na toj temi i nismo je smetnuli s uma. Nastojat ćemo da pravda bude realizirana i da istina o Domovinskom ratu u Hrvatskoj, ali i međunarodno, nigdje nije upitna”, odgovorio je Plenković.

Nakon toga je Mlinarić dodao da nema ništa lično protiv udruženja logoraša i nestalih, ali da je to preozbiljno pitanje da bi se prepustilo udruženjima. Smatra da Hrvatska treba formirati pravni tim te konstatuje da pojedinci gube tužbe pred srbijanskim sudovima.

“Ti ljudi se nisu borili za sebe ili svoju kuću, nego za svoju državu. Stoga bi se očekivalo da država ima advokatski tim”, naglasio je Mlinarić.

Podsjetio je da je Njemačka godinama isplaćivala ratnu odštetu.

“Nije stvar novca, ja ga se od svog logora odričem, no da za historiju ostane zapisano”, poručio je Mlinarić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar