Počelo davanje iskaza u slučaju Aleksić, zašto se zlostavljanje ne primijeti?

Regija 20. jan. 202120:29
Podijeli:
Izvor: Nova.rs

Više javno tužilaštvo u Beogradu počelo je sa uzimanjem iskaza djevojaka koje su optužile poznatog vlasnika škole glume Miroslava Aleksića za seksualno napastvovanje, a prema pisanju medija, do sada je protiv njega MUP-u podnijeto 26 prijava. A kako je moguće da niko nije znao šta proživljavaju brojna djeca? Sagovornici N1 kažu da su za to, između ostalog, krivi i zatvoreni sistemi, u koje malo ko ima uvid.

Glumica Milena Radulović, koja je prva u javnost izašla sa tvrdnjama da ju je bivši nastavnik Miroslav Aleksić silovao, danas je u pratnji advokata dala izjavu u Višem javnom tužilaštvu.

Saslušavanje je trajalo pet sati i Radulović ga je teško podnijela, kaže njen advokat Denis Bećirić.

„Ne mogu ništa da vam kažem posebno, osim da se sutra nastavlja saslušanjem Ive Ilinčić i da ćemo vjerovatno sljedeće nedjelje nastaviti sa ostalim oštećenima, svjedocima i tako dalje“, kazao je.

N1: Da li se zna koliko ima djevojaka?

Ne za sada, čujem da se javljaju nove, mi zastupamo ove četiri koje su u krivičnoj prijavi, koliko ima novih, zaista ne znam, one se javljaju policiji, a ne nama“, dodao je.

A prema pisanju „Večernjih novosti“, još njih 20 je podnijelo prijavu nakon Aleksićevog hapšenja.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova ovu informaciju niti potvrđuju, niti demantuju, dok u Tužilaštvu za N1 poručuju:

S obzirom na već dato saopštenje za javnost, a naročito zbog sumnje da je osumnjičeni izvršio krivična djela i prema maloljetnim licima, te da je zakonska obaveza svih učesnika u postupku da ne iznose činjenice koje saznaju u toku postupka, a pogotovo imajući u vidu interese oštećenih koje tek treba da budu ispitane u istrazi, u ovom trenutku nećemo izlaziti u javnost u vezi sa detaljima postupka“.

Vijest o povećanju broja djevojaka koje su pretrpjele zlostavljanje dodatno je aktuelizovala pitanje – kako je moguće da niko nije primijetio šta se dešava?

Profesor Fakulteta dramskih umjetnosti Dragan Petrović kaže da je za sve saznao od dvije studentkinje koje su ga obavijestile da će prijaviti Aleksića, što ga je, objašnjava „pogodilo kao grom iz vedra neba“.

Mislim, znalo se da je čovjek strog, da ima neke, za moj ukus, radikalnije metode. Pošto to nije dio mog interesovanja, mislim, zašto bih se ja interesovao za bilo koju privatnu školicu glume“, kazao je Petrović.

Govoreći upravo o školicama Petrović dodaje da je prema njima uvijek imao negativan stav.

Zbog toga što nema kontrole ko radi sa tom djecom! Dok se to ne sistematizuje, neće biti dobro. Biće još gore, mnogo gore! Ko zna šta će još da se pojavi“, zabrinut je.

Kada je riječ o „zatvorenim sredinama“ bez kontrole i u koje nema svako uvid, novinar Vukašin Obradović se prisjetio slučaja iz crkvenih krugova o kom je pisao, kada su četiri dječaka optužila vladiku Pahomija za zlostavljanje.

„Ja bih volio da je pritisak javnosti u vrijeme afere ‘Pahomije’ bio barem približno jednak onom koji se danas javlja. Međutim, to se nije desilo. Iza vladike Pahomija je stajala i Crkva i država koja je izvršila pritisak i na medije i na tužilaštvo i na policiju“, rekao je Obradović.

Obradović podsjeća i upozorava na to da su dječaci 11 puta saslušavani u raznim institucijama, te da su u više prilika bili primorani da se susretnu sa optuženim i nada se da se to neće ponoviti u ovom slučaju.

Komentari

Vaš komentar