Počeo protest protiv Rio Tinta ispred Vlade Srbije, blokirana Nemanjina ulica

Regija 18. dec. 202114:26 > 14:26
Podijeli:
Izvor: N1

Organizacija Ekološki ustanak održava proteste protiv planova kompanije Rio Tinto da na području Jadra otvori rudnik litijuma, a jedan od skupova je ispred Vlade Srbije.

Učesnici protesta nose zastave Ekološkog ustanka i transparente na kojima piše „Sindikate na blokade“, „Sa koliko nula se piše izdaja?“, „Istinu progovori državo“.

Organizatori skupa pozvali su građane na protest nakon što je iz Prostornog plana grada Loznice izbrisan rudnik kompanije „Rio tinto“ naglasivši da je to „jedan uspješan korak“, ali da ipak ne vjeruju na riječ predstavnicima vlasti.

Jedan od organizatora protesta Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da Vučić ima rok do Božića da briše iz Prostornog plana projekat „Jadar“ i da im dostavi sve što je potpisano od strane njegove vlade ali i od 2004. godine pa naovamo s tim u vezi.

“I da se to raskida, on ima samo jednu opciju, a to je da zahvali Rio Tintu, kao što su uradile sve normalne zemlje u svetu i u Evropi. I da proteramo Rio Tinto. Ima mnogo Rio Tinta u ovoj zemlji, u Holoklju se takođe priprema haos“, rekao je, obraćajući se prethodno novinarima.

Naveo je da su se danas okupili ispred Vlade da bi još jednom jasno iznijeli svoje zahtjeve, a da nakon Božića nastavljaju sa blokadom.

“Bit ćemo tamo gdje nam je mjesto – da branimo ovu zemlju, jer ona pripada svima nama“, rekao je Jovanović.

On je naveo da zahtjevaju i da se momentalno povuku sve prijave protiv građana koji su učestvovali u ranijim blokadama, da policija prestane da dolazi na vrata ljudima i da ih maltretira, a i da se prestane sa progonom novinara, podsjećajući da su i ranije iz Ekološkog ustanka iznijeli da su se u Šapcu pojavili plakati na kojima se „traži glava“ novinarke „Podrinjskih“ Isidore Kovačević.

Dodaje je da traže i da se procesuiraju svi koji su vršili nasilje – kako na šabačkom mostu, tako i u drugim mjestima u zemlji za vrijeme blokada.

Među okupljenima su organizatori iz Ekološkog ustanka, kao i lider Zajedno za Srbiju i Otvorene građanske platforme AKCIJA Nebojša Zelenović.

Masovne blokade saobraćajnica organizovane su prethodnih mjesec dana na više od 50 lokacija u Srbiji zbog nezadovoljstva projektom „Jadar“ kompanije Rio Tinto, kao i zbog spornih zakona o eksproprijaciji i referendumu, nakon čijeg povlačenja je od protesta odustao dio dotadašnjih organizatora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Komentari

Vaš komentar