Polemika Brnabić i Kurtija u Tirani: “Nismo jednaki partneri!”

Regija 10. jun. 202116:205 komentara
Podijeli:
Ana Brnabić
Izvor: Ana Brnabić (FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

Polemika Brnabić i Kurtija na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Tirani. Premijera Kosova Aljbina Kurtija je tražio da se revidira regionalni CEFTA sporazum, u kome bi Kosovo bilo priznato kao država, a od Ane Brnabić je tražio priznanje kosovske nezavisnosti. Uslijedila je reakcija srbijanske premijerke.

Brnabić je podsetila Kurtija da Kosovo nije članica UN i da ga ne priznaje pet članica EU. Sastanak je ocijenila kao težak i kao pokušaj Prištine da skrene pažnju sa glavnih tema.

Na pitanje o čemu je bilo riječi na sastanku, premijerka Srbije je rekla da „nije sigurna koliko može da razgovara o tome šta se sve dešavalo iza zatvorenih vrata. Ne bi bilo fer“.

„Ali, njegov manir (Aljbina Kurtija) je taj da sve počinje od njega. I ove nove administracije u okviru privremenih institucija u Prištini. To je da više ne može ovako regionalno da se sarađuje. Nego mi sada imamo potpuno drugačiji format u kome smo mi jednaki partneri. Ja rekla da nije moguće, pošto mi nismo jednaki partneri. Velika je to razlika.

Brnabić: Srbija je priznata država, Kosovo nije

Mi smo međunarodno priznata suverena država, oni nisu. Ali je važno da te stvari ostavimo za dijalog između Beograda i Prištine. Zbog čega je taj dijalog, na kraju krajeva, i toliko važan. I zbog čega mi toliko insistiramo na njemu. Da probamo da se na ovakvim forumima radimo nešto što je najkonkretnije u interesu građana i privrede kako bi podigli životni standard“, kazala je Brnabić u izjavi za novinare.

Uoči samita, srbijanska premijerka se sastala sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Na samitu u Tirani bit će riječi o pripremema za primjenu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. Varhelyi će sa šefovima delegacija Zapadnog Balkana razmotriti šta je do sada postignuto u Berlinskom procesu za oporavak regiona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar