Policija o upadu u sustav A1: Počinitelju pomagala i osoba iz inozemstva

Regija 15. feb 202215:42
Izvor: Unsplash/Ilustracija

Policijska uprava brodsko-posavska održala je konferenciju za medije na kojoj su otkrili više detalja o istrazi hakera koji je ukrao korisničke podatke tvrtke A1.

“Policija dosad nije zaprimila informacije da su podaci korisnika zloupotrebljeni”, rekao je voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije Renato Grgurić.

“Nijedan sustav nije savršen i to je prilika kompanijama da unaprijede svoje sustave”, rekao je Grgurić.

“U 2021. smo bilježili porast od 25 posto u računalnim prevarama i hakerskim napadima koji čine oko 1500 kaznenih djela prošle godine. Hakerski napadi započinju takozvanim socijalnim inženjeringom i ako ljudi neovlašteno daju korisnička imena i lozinke drugim osobama ne postoji način kako da se zaštiti sustav u potpunosti”, rekao je Grgurić.

“Zasad se dovodi samo jedna osoba iz inozemstva u vezu s ovim slučajem u svojstvu pomagača”, dodao je Grgurić, prenosi 24sata.

Policija je u ponedjeljak izvijestila kako je na području Slavonskog Broda uhitila hakera koji je ukrao podatke i tražio otkupninu od 500.000 dolara u kriptovalutama. Prijetio je da će objaviti podatke ako mu se novac ne isplati u roku od 72 sata.

Riječ je o maloljetniku, a policija je pretragom kuće pronašla i opremu kojom je izveo napad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar