Porfirije priznao autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

Regija 24. maj. 202222:09
Podijeli:
Patrijarh Porfirije
Izvor: Patrijarh Porfirije (TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije u utorak je na zajedničkoj liturgiji SPC-a i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) - Ohridske arhiepiskopije u Skoplju priznao autokefalnost MPC-a, a tu odluku je SPC službeno objavila na svojoj mrežnoj stranici.

“Sveti Arhijerejski Sabor je jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske Pravoslavne Crkve – Arhiepiskopije Ohridske i blagosilja, odobrava, prihvaća i priznaje autokefalnost”, istaknuo je u patrijarh Porfirije u besjedi na liturgiji u Skoplju.

Liturgija na kojoj je objavljeno priznanje autokefalnosti održana je na dan Svetih slovenskih prosvjetitelja Ćirila i Metoda.

Današnje zajedničko bogosluženje u Skoplju nastavak je zatopljavanja odnosa dviju crkava, započetog 17. svibnja u Hramu Svetog Save u Beogradu “liturgijom pomirenja”.

Prethodno je Ekumenska (carigradska) patrijaršija priznala crkvenu hijerarhiju koju predvodi arhiepiskop Stefan kao “kanonsku i validnu u svepravoslavnom svijetu” i uspostavila “kanonsku i liturgijsku zajednicu” MPC, kako je priopćio Sveti sinod Ekumenske patrijaršije.

Tom odlukom okončan je višedesetljetni raskol nametnut Ohridskoj arhiepiskopiji.

SPC je bila u dugotrajnom sporu s Makedonskom pravoslavnom crkvom-Ohridskom arhiepiskopijom, osporavajući joj autokefalnost.

U današnjem priopćenju SPC-a poslije zajedničke liturgije u Skoplju stoji da će Sinod SPC-a, kao crkvena vlada, te patrijarh Porfirije u suradnji s arhiepiskopom Stefanom i Sinodom MPC-a, razraditi “sve tehničko-organizacijske detalje” te da slijedi svečano proglašenje i obavijest “svim pomesnim pravoslavnim crkvama”.

Bit će to ujedno i poziv tim crkvama da “po svom kanonskom poretku prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske Arhiepiskopije”.

“Radujemo se u Gospodu jer se pred našim očima zbiva čudo, a mi nedostojni smo dio tog čuda, sudionici tog čuda. Gospod nas je udostojio da ono što je bilo razdvojeno od 1967. godine bude iscjeljeno”, istaknuo je poglavar SPC-a u besjedi u Skoplju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar