Poslanici EU prijete prekidom pregovora Srbiji zbog Rusije

Regija 26. sep 202221:563 komentara
Izvor: Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS

Druga najbrojnija poslanička grupa u Evropskom parlamentu oglasilla se putem svog zvaničnog Twitter naloga i osudila Selakovićevo i Lavrovo potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za naredne dvije godine.

Socijaldemokrate osudile su potez srbijanskog ministarstva spoljnih poslova, koji je prethodnih dana izazvao brojne negativne reakcije, naročito od zvaničnika Evropske unije.

„EU ne može nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije. To ćemo reći u predstojećem izvještaju Parlamenta o proširenju“, navele su socijaldemokrate.

Oni su prenijeli i izjavu poslanika Evropskog parlamenta i izvjestioca za novu strategiju proširenja Evropske unije Tonina Picule koji je rekao: “Veoma je razočaravajuće što ovo dolazi iz zemlje koja teži da se pridruži EU”.

Podsjetimo, ministri spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su 23. septembra Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dvije zemlje za naredne dve godine.

Ovaj potez Srbije naišao je na osudu širom EU zato što usljed gorućeg rata u Ukrajini potpisuje sporazume sa Rusijom i ignoriše pozive da se uvedu sankcije Rusiji. Tako je i izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon poručila da je plan saradnje Srbije i Rusije možda signal da se zamrznu pregovori sa EU.

„Ovo je ozbiljan skandal. Usred bijesnog rata, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve“, napisala je na Twitteru Von Cramon.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar