Poslanici u Srbiji raspravljali o navijačima i skandiranju Ratku Mladiću

Regija 19. okt 202116:101 komentar
Izvor: N1

U Skupštini Srbije prije podne vodila se polemika o skandiranjima ratnim zločincima na sportskim dešavanjima, ko je za to odgovoran i ko bi trebalo da reaguje, a poslanici su odbili prijedlog Enisa Imamovića iz SDA Sandžaka da stave na dnevni red rezoluciju o Srebrenici.

Imamović je tom prilikom između ostalog rekao da se Rukometni klub iz Novog Pazara povukao iz lige Srbije jer nisu preduzete nikakve mjere protiv odgovornih za rasističke slogane i isticanje plakata ratnih zločinaca od pristalica Crvene zvezde.

„Državni vrh negira genocid i promoviše ratne zločince“

On je postavio postavio pitanje šta čekaju „ostali sportski klubovi iz Sandžaka“ i ocijenio da je ovo ponašanje rezultat ohrabrenja jer „državni vrh negira genocid i promoviše ratne zločine“.

Poslanik SPS Đorđe Milićević rekao je tri sata kasnije da se svaki trenutak u skupštini koristi za podrivanja i podjele unutar Srbije, da poslanici sada govore o skandiranju zločincima, a da je on bio prisutan prije dvije godine kad se u Novom Pazaru skandiralo Naseru Oriću i niko nije reagovao.

Samir Tandir iz Stranke pravde i pomirenja rekao je da njegova stranka osuđuje skandiranja bilo kom osuđenom ratnom zločincu.

„Vaša stranka je na vlasti u Novom Pazaru, a predstavnici lokalne vlasti sjede u UO klubova i njihovih sponzora, pa vidite ima li tamo vaših predstavnika, zašto niste reagovali“, obratio se Tandir socijalisti.

„Mi iz SPS osuđujemo svako skandiranje, ali organizatori utakmice moraju da daju konačan stav. Ovde je pitanje je l’ vi podržavate ovu rezoluciju o Srebrenici ili ne, ja kažem da je sramna i licemjerna i da je nas 250 potpisalo zakletvu da ćemo poštovati Ustav, a ovim ne poštujemo“, rekao je Milićević.

Tandir mu je opet odgovorio da socijalisti treba da se obrate svojim koalicionim partnerima, umjesto što sjede u novopazarskoj vlasti, a „u skupštini ovakvim govorima ubiraju poene“.

Vulin: Policija nema uticaj na odvijanje sportske priredbe

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je pred pauzu u zasjedanju da je policija dužna da posluša delegate, da isprazni tribinu ili nešto slično, ali da nema uticaj na to kako će se neka sportska priredba odvijati i da li će biti prekinuta.

Poslanici danas razmatraju pet međunarodnih sporazuma, ali predsjedavajući Stefan Krkobabić nije upozorio govornike da se vrate dnevnom redu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar