Poznato iz kojih zemalja stižu prijetnje u Srbiju, u istragu uključen Interpol

Regija 18. maj. 202221:541 komentar
Podijeli:
Izvor: NOVA.RS

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije , Uprave kriminalističke policije Srbije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom Srbije, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, identifikovali su lokacije ukupno 19 email adresa - 18 adresa Gmail servisa i jednu mail adresu servisa ProtonMail, sa kojih su stigle prijeteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji. Utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

U cilju identifikacije pošiljalaca ovih prijetnji i njihovog procesuiranja za počinjena krivična djela, a s obzirom na to da su u pitanju strani državljani koji ne žive u Srbiji, u toku je međunarodna razmjena podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, preko Europola i Interpola, sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švajcarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom „Google“.

Od 11. marta ove godine do danas, putem emaila ili telefonskih poziva, u 48 navrata, na adrese različitih institucija u Srbiji, iz inostranstva je stiglo na stotine prijetećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mjestima ili u institucijama. Prijeteće poruke su stigle sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, kao i putem anonimnih telefonskih poziva.

Samo u posljednja tri dana pripadnici Policijske brigade Srbije, odnosno specijalistički timovi za protivdiverzionu zaštitu, sa posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili su kontradiverzione preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica, tržnih centara. Izvršenim pregledima utvrđeno je da su sve prijave bile lažne prenosi Blic.

Komentari

Vaš komentar