Predstavnici Johnson&Johnsona o slučaju preminule Slovenke

Regija 30. sep. 202111:10 > 11:22
Podijeli:
Izvor: TIMOTHY D. EASLEY / POOL / AFP

"Pažljivo pregledavamo izvještaje o nuspojavama kod pojedinaca koji su primali naše lijekove ili cjepiva", rekla je slovenska podružnica Janssen nakon smrti 20-godišnje Slovenke koja je preminula u UKC-u Ljubljana nakon što je primila vakcinu Johnson&Johnson i dobila komplikacije.

Janssen je farmaceutski odjel konglomerata Johnson & Johnson sa sjedištem u Ljubljani i njime upravlja Dario Juričić. Zamolili smo ih za odgovor. Podjsetimo, Slovenija je privremeno obustvila cijepljenje ovom vakcinom.

“Nema većeg prioriteta od sigurnosti i dobrobiti ljudi koji koriste naše proizvode i usluge, pa pažljivo pregledavamo izvještaje o nuspojavama kod osoba koje primaju naše lijekove ili cjepiva”, kažu u kompaniji.

Nisu dali komentar na odluku slovenačkog Ministarstva zdravlja o prekidu vakcinacije.

Objasnili su i da se svaki izvještaj o neželjenim reakcijama pojedinca koji je primio cjepivo, kao i njihova procjena tog izvještaja, prosljeđuju Europskoj agenciji za lijekove (EMA), američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) i drugim relevantnim zdravstvenim tijelima .

Dodali su da je to dio dobro uspostavljenog procesa obavještavanja o programima kontrole pod pokroviteljstvom zdravstvenih vlasti koje prate ukupnu sigurnost lijekova, kao i vakcina odobrenih za borbu protiv pandemije COVID-19.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar