Prva grupa Afganistanaca stigla na Kosovo

Regija 29. avg. 202121:47 > 21:482 komentara
Podijeli:
Izvor: U.S. Air Force/Handout via REUTERS

Prva grupa državljana Afganistana, blizu 100 ljudi, koja je napustila svoju zemlju nakon što su talibani preuzeli kontrolu, doputovala je na Kosovo.

Prevezeni su avionom američkog vazduhoplovstva. Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i američki ambasador u Prištini Philip Kosnett stigli su na međunarodni aerodrom „Adem Jašari“ kako bi dočekali državljane Afganistana, prenosi KoSSev.

Afganistanci će, prema izvorima iz Predsjedništva Kosova, biti smješteno u vojnoj bazi „Bondstil“ koja se nalazi u Uroševcu.

Na aerodromu „Adem Jašari“ viđeno je i nekoliko autobusa Kosovskih bezbjednosnih snaga koji će prevoziti Afganistance. Vlada Kosova je rekla da će privremeno primiti blizu 2.000 Afganistanaca, koji su radili sa snagama SAD-a i NATO-a ili sa stranim organizacijama.

Kosovske vlasti saopštile su da će prema zakonu Afganistancima biti ponuđeno privremeno sklonište do godinu dana.

Blizu 500 Afganistanaca koji su pobjegli iz Kabula već su stigli u Albaniju. Albanija je saopštila da može da primi do 4.000 Afganistanaca.

Sjedinjene Države i druge zemlje također pojačavaju napore da evakuišu afganistanske građane i njihove državljane sa aerodroma u Kabulu. Kako se približava rok NATO-a za povlačenje trupa iz Afganistana 31. avgusta, nekoliko država NATO-a, uključujući Francusku, objavile su da su misije evakuacije završene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar