Pulmologinja: Oporavak od COVID-19 može da traje i do šest mjeseci

Regija 10. jan. 202111:04 > 11:29
Podijeli:
N1

Pulmologinja Dragana Jovanović kaže da oporavak od COVID-19 može da traje i do šest mjeseci. Doktorica je napomenula da se takvo stanje javlja uglavnom kod pacijenata koji su imali teži oblik bolesti i bili su hospitalizovani.

Dugotrajni COVID-19, ukazuje ona, zahtjeva ljekarski nadzor i redovnu kontrolu.

Doktorica Jovanović napominje da nije rijedak slučaj da kod pacijenata koji su imali težak oblika korone, rezultati analiza krvi mjesecima odstupaju od uobičajenog, prenosi Nova.rs.

“Oni koji su imali teži oblik covida i po nekoliko meseci mogu da osećaju otežano disanje, nedostatak vazduha da kašlju, osećaju malaksalost umor“, kaže Jovanović.

Neki od simptoma koji mogu da se jave nakon preležanog COVID-19 su i depresivno ponašanje, pa i djelimičan gubitak pamćenja. Takvi problemi javljaju se kod 15-20 odsto onih koji preleže COVID-19.

VEZANE VIJESTI

“Dešava se da su ljudi zbunjivi, da ne mogu da se sete neke reči. Dešava se i depresivno ponašanje, što nije klasična depresija. Ipak, to je sve privremeno”, kaže Jovanović.

Ona napominje da bi pacijenti, koji su imali teži oblik COVID-19, trebalo bi da idu kod ljekara barem na dva mjeseca, a oni koji su bili intubirani i na mjesec dana.

Preporuka za sve one koji osećaju posljedice dugotrajne bolesti jeste da rade blage vježbe, do ivice zamaranja. Treba izbjegavati ležanje na leđima i spavati na boku.

Komentari

Vaš komentar