Radulović: Moje je bilo da ne šutim, nadam se da će progovoriti i druge žrtve

Regija 19. jan. 202119:37
Podijeli:
Izvor: You Tube/Nova S

"Trenutno ne želim pretjerano medijsko eksponiranje na ovu temu. Moje je bilo da ne šutim. Ali ja nisam sama, tu su i te divne djevojke, ovo ne smije postati samo - on i ja. Nadam se da će i ostale žrtve progovoriti javno", rekla je glumica Milena Radulović u izjavi za Nova.rs nakon svoje ispovijesti kojom je ohrabrila mnoge žene i djevojke da ustanu i progovore o seksualnom zlostavljanju koje trpe. Istovremeno, Milena je spriječila da neka druga djevojčica prođe torturu u školi Mike Aleksića.

Od subote navečer, kada je Aleksić priveden zbog sumnje da je seksualno zlostavljao nekoliko učenica svoje glumačke škole, u javnost je izašlo još nekoliko njegovih polaznica, koje su zdušno podržale Milenu. One su izrazile duboko suosjećanje s užasima kroz koje je mlada glumica prošla, a i iznijele svoja negativna iskustva s učiteljem Miroslavom Mikom Aleksićem, prenosi Nova.rs.

Jedna od njih je i glumica BDP -a Iva Ilinčić, koja je zajedno s Milenom i još par djevojaka, Aleksića prijavila policiji. Ona je u svojoj ispovijesti za “Blic” iznijela da je i sama doživljavala seksualno uznemiravanje od strane Aleksića, više puta, iako na sreću nije bila i žrtva silovanja. Ona između ostalog detaljno potkrepljuje svjedočenje Milene Radulović u vezi s građenjem kulta ličnosti koji je Aleksiću, prema njihovim riječima, svojstven.

Govorio je da su djeca mali ljudi, a nama je prijalo kad čujemo: ‘Vi ste samostalni, ovo je nešto samo vaše’. Poništavao je roditelje i njihovu ulogu, ali tada nam to nije djelovalo sporno”, ispričala je glumica u svojoj ispovijesti, te detaljnije objasnila kako Aleksićeva monstruozna mreža zapravo funkcionira.

Najstrašnije je što je teren pripreman godinama, od ranog djetinjstva, od strane jednog monstruma, a djevojke koje su sa mnom i ja ne možemo dozvoliti da neko proživi ono što smo mi. Ovo nije osveta, iako je i ta faza u meni postojala, ali je davno završena. Sve mi, žrtve Miroslava Aleksića, ulazimo u ovo zato što je nedopustivo da se više i dan šuti. Neke djevojčice, rođene 2003. ili 2004. godine, upravo prolaze kroz takvu vrstu torture”, ispričala je Milena, pa ohrabrila i ostale djevojke koje su na bilo koji način bile žrtve Mikinog seksualnog zlostavljanja da slučaj prijave nadležnima:

Nadam da će se same javiti i sve prijaviti. Mnoge su sada majke i bolje razumiju da silovanje djece mora biti zaustavljeno. Ne samo ovo, nego i svako drugo silovanje. Mi ne govorimo o čovjeku koji je nedavno po Tijaninom zakonu osuđen na doživotnu robiju, hvala Bogu, gdje je jasno da je čovjek klinički slučaj i psihopat koji ima mozga samo da zakolje. Ovo je monstruozna mreža, inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakirana u najplemenitije forme umjetnosti i religije čovjeka koji, korak po korak, zna što radi i s predumišljajem dolazi do cilja. A taj cilj s predumišljajem je silovanje maloljetnih djevojaka”, ispričala je ona.

Neizmjerno sam ponosna što djevojke i ja poslije određenog vremena zajedno stajemo ovome na put. Ovo nije ‘Me too’ pokret, apeliram da govorimo o silovanju maloljetnih lica, monstruozno izmanipuliranih od strane narcisoidnog psihopate, koje je Aleksić pripremao za čin odmalena. Moje obraćanje javnosti usmjereno je na podršku svim prethodnim žrtvama (a ovo traje 35 godina) da se jave tužilaštvu, bez straha, jer će naići na profesionalan rad i pristup. Ono je također usmjereno i na sve žrtve bilo kakvog seksualnog uznemiravanja ili silovanja. Niste same, nijedna djevojčica, djevojka ili žena ne smije proživjeti, ili ne daj bože proživljavati bilo što slično”, rekla je Milena Radulović.

Miroslavu Miki Aleksiću je jučer, nakon saslušanja u Višem javnom tužilaštvu određen pritvor do 30 dana.

Osumnjičeni se tereti da je u razdoblju od 2008. do 2020. godine, za izvršenje 8 krivičnih djela Silovanja iz čl. 178 KZ i 7 krivičnih djela Nedozvoljene spolne radnje iz cl 183 KZ na štetu 6 oštećenih, od kojih je jedna maloljetna, dok su prema ostalim oštećenima radnje izvršenja poduzete i dok su bile maloljetne i nakon punoljetstva, navodi se u priopćenju tužilaštva.

Iako je policija najprije priopćila da je Aleksić krivična djela činio od 2012. godine, tužilaštvo navodi da je riječ o ranijem razdoblju, odnosno još iz 2008. godine.

Inače, Aleksić je ranije na saslušanju rekao da nije počinio krivično djelo, kao i da ne zna zašto su pomenute djevojke to ispričale.

Podsjetimo, Aleksića je prijavilo više djevojka za silovanje i seksualno uznemiravanje, među kojima je i glumica Milena Radulović. U potresnoj ispovijesti ispričala je da ju je Aleksić prvi put silovao početkom studenog 2012. godine, kada je imala 17 godina, a on 61.

Komentari

Vaš komentar